Linkovi

Polt: Uporeba veta u ovom trenutku nije konstruktivna


Povodom izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Aleksejeva da će ta zemlja uložiti veto u Savetu bezbednosti UN ukoliko za rešenje budućeg statusa Kosova ne bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, američki ambasador u Beogradu Majkl Polt rekao je da rasprava o upotrebi veta za vreme odlučivanja o budućem statusu Kosova u ovom trenutku nije konstruktivna.

Ambasador Polt izjavio je daočekuje postizanje konačnog rešenja statusa Kosova u veoma kratkom periodu posle završetka parlamentarnih izbora u Srbiji. Sjedinjene Američke Države do sada su efikasno sarađivale sa ruskim partnerima u okviru Kontakt grupe, rekao je Majkl Polt i zatim naglasio da očekuje da će svi članovi Kontaktu grupe odlučivati o budućem statusu Kosova kao što je zajednički odlučivano da Marti Ahtisari otputuje na Kosovo sa predlogom rešenja odmah posle održavanja izbora 21. januara. Izbori će pokazati u kom pravcu srpski narod želi da ide, a ta odluka može Srbiju da dovede unutar evro-atlanskih integracija ili da je uvede u konfrontaciju sa susedima i međunarodnom zajednicom, rekao je američki ambasador Majkl Polt.

Saradnja sa susedima posle godina konfrtontacija uveliko traje i na jednom tako osetljivom području kakvo je istraživanje i kažnjavanje ratnih zločina. Srpski sud za ratne zločine objavio je da je u saradnji sa kantonalnim sudovima Bosne i Hercegovine na tragu masovne grobnice u kojoj bi mogli biti ostaci između 670 i 750 osoba sa područja Zvornika. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je tim povodom da se radi o zločinu koji je najmasovniji posle Srebrenice.

Na pitanje ko bi sve mogli biti počinioci tog zločina, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da su to uz organizovanu podršku državnih institucija Srbije učinile jedinice srpske dobrovoljačke garde i i Srpske radikalne stranke.

XS
SM
MD
LG