Linkovi

Vašington protiv odlaganja rešenja kosovskog statusa


Tolerancija, strpljenje i nenasilje su put napretka na Kosovu. Sjedinjene države se nadaju da će narod Kosova biti strpljiv i da neće pribjeći nasilju i da će većinski Albanci poštovati prava srpske manjine. To je novinarima u Briselu, gde učestvuje na samitu OEBS-a, rekao američki državni podsekretar Nikolas Berns.

Po njegovim rečima, Vašington očekuje da glavni međunarodni pregovarač, Marti Ahtisari, "neposredno posle izbora u Srbiji 21. januara, objavi plan budućeg i konačnog statusa Kosova".

"Sjedinjene Države", kazao je Nikolas Berns, "nadaju se da će se Savet bezbednosti odmah posle Ahtisarijevog iznošenja predloga, i to veoma brzo, već u februaru ili martu, pozabaviti konačnim statusom".

Berns je rekao i da se rešavanje statusa Kosova ne sme odlagati, izrazivši istovremeno čuđenje zbog stava ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Aleksejeva koji je, kako prenose mediji u Srbiji, najavio mogućnost veta na odluku Saveta bezbednosti o Kosovu.

"Veoma sam iznenađen da čujem navode ili izveštaje po kojima je ruski ambasador u Beogradu zapretio vetom. Tokom nekoliko poslednjih godina nisam čuo ni jednog ruskog diplomatu da je pretio vetom. Svima je poznato da je sedam godina prošlo od kraja rata i pokušaja etničkog čišćenja više od milion kosovskih Albanaca. Bio je to jedan od najtežih zločina u Evropi od kraja Drugog svetskog rata. Građni Kosova su predugo čekali. Sedam godina je previše. Vreme je da se stvar okonča i da se donese odluka o konačnom statusu Kosova. Nadamo se da će sve zemlje, kada Marti Ahtisari posle izbora u Srbiji svoj predlog podnese Savetu bezbednosti, podržati njegovu preporuku", rekao je Berns.

XS
SM
MD
LG