Linkovi

Ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton podneo ostavku


Suočen sa protivljenjem ključnih senatora, ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton napustiće taj položaj u nekoliko sledećih dana, saopštila je Bela kuća.

Potparol Bele kuće Dana Perino izjavila je da je predsednik SAD Džordž Buš nerado prihvatio Boltonovu odluku da podnese ostavku. Buš je Boltona imenovao za ambasadora SAD u UN u avgustu 2005. godine. Njegovom izboru su se protivile demokrate, ali i neki republikanci.

Bela kuća je ponovo podnela predlog za imenovanje Boltona prošlog meseca, medjutim, pošto su demokrate osvojile većinu u oba doma Kongresa, njegove šanse za ponovni izbor bile su značajno umanjene. Senator iz reda demokrata Džo Bajden, koji treba da predsedava Odborom za spoljne poslove Senata, izjavio je da ne vidi svrhu u ponovnom razmatranju nominacije Boltona.

Buš je prošlog meseca preko svojih savetnika poručio da ne namerava da popusti u pogledu Boltona, uprkos nepokolebljivom protivljenju demokrata koji Boltona smatraju isuviše ratobornim za diplomatiju. Bela kuća je razmatrala druge mogućnosti da Boltona zadrži na tom mestu, tako što bi on dobio neku drugu titulu. Bolton je, medjutim, informisao Belu kuću da namerava da se povuče, rekla je Dana Perino.


XS
SM
MD
LG