Linkovi

Masimo D’ Alema: Italija će nastaviti da gradi strateško partnerstvo sa Srbijom


Budući status Kosova bio je tema razgovora srpskih zvaničnika i italijanskog šef diplomatije i potpredsednika Vlade Masima D'Aleme.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Masimo D'Alema založili su se da se za budući status Kosova nađe kompromisno i održivo rešenje. U saopštenju iz Tadićevog kabineta kaže se da je D’ Alema izjavio da će Italija nastaviti da gradi strateško partnerstvo sa Srbijom.

I razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom, šef italijanske diplomatije ponovio je da rešenje za budući status Kosova treba da bude rezultat dogovora i kompromisa i prihvatljivo za obe strane, a u saopštenju Vlade kaže se da je D’ Alema naglasio da rešenje ne sme da bude nametnuto i da u periodu njegovog pronalaženja nije dobro da se prejudicira konačni ishod.

U razgovoru sa italijanskim kolegom, šef srpske dipplomatije Vuk Drašković založio se za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, kao ključnog preduslova za održivi i na Povelji Ujedinjenih nacija zasnovani budući status Kosova.

A ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavioje da će Rusija uložiti veto u Savetu bezbednosti ako odluka o Kosovu ne bude prihvatljiva i za Beograd i za Prištinu. Rešavanje kosovskog pitanja mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, principima evropske bezbednosti i Rezolucijom 1244, rekao je Aleksejev.

XS
SM
MD
LG