Linkovi

«Skype» – temelj internet telefonije


U septembru 2005. godine, kompanija EBay, internet tržnica sa sedištem u čuvenoj Silikonskoj dolini u Kaliforniji, šokirala je poslovni svet kupivši malo poznatu evropsku kompaniju Skype, za čak 2.5 milijarde dolara. Ispostavilo se s dobrim razlogom. Skajp je pionir nove komunikacione tehnologije, koja uz pomoć interneta omogućava jeftine, uslovno rečeno, telefonske razgovore između najudaljenijih tačaka na planeti.

Na prvi pogled – posovni aranžman u kojem je Ebay kupio Skype delovao je nelogično. Zašto bi najveća svetska internet tržnica kupila telefonski internet servis. Koosnivač Skype-a, Šveđanin Niklas Zenstrom, u Luksemburgu je stacionirao sedište firmu, potpuno zasnovane na softveru koji je napisan u Estoniji.

On kaže da je riječ o besplatnom softveru koji možete preuzeti sa interneta i potom bez finansijski i drugih ograničenja, uz pomoć interneta - telefonirati bilo kome u svetu.

Sedište Skype i dalje je u Evropi, a severnoameričkim operacijama iz centrale Ebay-a nedaleko od San Franciska upravlja tim od svega 13 ljudi. Dženifer Kokin is direktor korporativnih komunikacija u kompaniji Skype.

Servis, po njenim rečima, zahteva broad-band, odnosno brzu internet konekciju. Privlači brojne mušterije jer je jednostavan i jeftin.

Kevin Verbah, profesor na uglednom ekonmskom fakultetu «Wharton» u Filadelfiji očekuje veliki rast internet telefonije.

"Skype je postao fenomen, posebno u Evropi i Aziji, čak i bez velikog reklamiranja."

Skype danas ima 136-miliona korisnika, od kojih je 25 miliona u Kini. Dženifer Kokin kaže da Skype pomaže i trgovinu na Ebay-u.

"Ako želimo da unapredimo komunikaciju – poželjan je i telefonski razgovor kupaca i prodavaca. U toj komunikaciji otklanjanju se mnoge potrošačke dileme", kaže Dženifer Kokin.

EBay tretira Skype kao zasebnu kompaniju, i pored toga što je reč o ubedljivo najpopularnijem softveru na internetu, za koji se dnevno prijavi čak 250 hiljada novih korisnika.

XS
SM
MD
LG