Linkovi

Fausto Pokar: Tribunal čini sve da sačuva Šešeljevo zdravlje


Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar poručio je danas premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da Tribunal čini sve da zaštiti zdravlje i ljudska prava Vojislava Šešelja, ali da samo on sam može doneti odluku o prekidu štrajka glađu.

U odgovoru na pismo premijera Srbije, koje je dobio 1. decembra, sudija Pokar navodi da sa Koštunicom "deli zabrinutost" zbog toga što je Šešelj "svoji delovanjem...ozbiljno ugrozio svoje zdravlje". Pokar naglašava da su Šešeljeva ljudska prava "u potpunosti zaštićena", u skladu sa "najvišim međunarodnim standardima", a da Tribunal čini sve što može da zaštiti njegovo zdravlje. Predsednik Tribunala je ponovio da je Šešelj pod budnim nadzorom u zatvorskoj bolnici, u koju je prošle nedelje prebačen kako bi "medicinska intervencija smesta mogla biti preduzeta, ako za to bude medicinske potrebe".

Izražavajući očekivanje da će vlasti Srbije učiniti sve što mogu da pomognu u rešavanju situacije, Pokar je naveo i da se "nada da će Šešselj što pre početi da ponovo uzima hranu i da učestvuje u sudskom procesu kako bi njegov zahtev da se sam brani mogao biti rešavan na pravi način".

"Ipak, iako će Tribunal učiniti sve moguće da ispuni svoju dužnost da o Šešelju brine i obezbedi mu medicinsku pomoć, tu odluku mora da donese on sam", naglasio je Pokar, dodajući da je zbog Šešeljevog zdravlja sudsko veće odložilo nastavak suđenja koje je
počelo 27. novembra.

Predsednik Tribunala je istakao da je Šešelj do sada odbijao da dozvoli da ga pregledaju lekari pritvora, kao i da primi predstavnike Međunarodnog crvenog krsta koji bi mu "ponudili savete o trenutnoj situaciji".

"Bez obzira na to, Tribunal je inicirao i omogućio posetu grupe ruskih, srpskih i francuskih lekara za koje nam je Šešelj rekao da je voljan da se sa njima sastane. To je omogućeno u skladu sa namerom Tribunala da učini sve što je moguće da obezbedi adekvatnu medicinsku negu za gospodina Šešelja, s obzirom na ozbiljno pogoršanje njegovog zdravlja prouzrokovano njegovim odbijanjem da uzima hranu i lekove", piše u Pokarovom pismu.

On je izrazio i zabrinutost zbog činjenice da, osim predstavnika vlasti Srbije, Šešelja od početka štrajka glađu "nije posetio niko od članova njegove porodice, niti od saradnika".

"Obaveštavam vas da je Tribunal spreman da omogući svaku takvu posetu u najkraćem roku i nadam se da će vaša Vlada moći da pruži dodatnu pomoć u vezi sa tim", napisao je Pokar premijeru Koštunici. Šešelj je štrajk glađu započeo 11. novembra.

Trojica lekara iz Srbije, Francuske i Rusije sutra će posetiti lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koji u pritvoru Haškog tribunala već četvrtu nedelju štrajkuje glađu, saopštio je jutros sud u Hagu.

Poseta, koja je bila planirana za danas, odložena je zato što francuski i ruski lekar nisu mogli da doputuju. Šešeljev lični lekar Momčilo Babić je već doputovao u Hag. Šešelj, koji je prošle nedelje prebačen u zatvorsku bolnicu u Sheveningenu, i dalje odbija hranu i uzima samo vodu. Tribunal je prošle sedmice izrazio zabrinutost zbog toga što je Šeselj štrajkom "ozbiljno ugrozio" svoje zdravlje, nagoveštavajući, istovremeno, da bi lekarska intervencija mogla postati neophodna u bliskoj budućnosti.

Prema izjavi portparola Tribunala Refika Hodžića, Šešelj je pristao da primi tri lekara koje je sam izabrao. SRS je saopštila da bi Šešelja, pored doktora Babića, trebalo da posete i francuski lekar Patrik Bario i ruski profesor Leo Bokerija. Bario je bio svedok odbrane na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću pred Tribunalom. Bokerija se, kao direktor moskovskog instituta Bakuljev, zalagao da Milošević bude privremeno pušten na lečenje u Moskvu, što je sud u Hagu odbio.

Prema nezvaničnim informacijama, umesto Bokerije, koji ima druge obaveze, u posetu Šešelju stići će drugi ruski lekar. U Tribunalu nisu mogli da kažu da li je holandski advokat Tjarda van der Spul, u ime lidera radikala, podneo žalbu na odluku suda da Šešelju oduzme pravo da se brani sam i nametne mu branioca, pošto je odbio da se 27. novembra pojavi na početku suđenja. Prošlog petka, sudsko veća Alfonsa Orija odlučilo je da nastavak suđenja odloži do daljeg zbog Šešeljevog pogoršanog zdravstvenog stanja. Prethodno je bilo predviđeno da tužioci u sredu, 6. decembra, izvedu svog prvog svedoka. Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

XS
SM
MD
LG