Linkovi

Okrugli sto o gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina


U Podgorici je danas održan regionalni Okrugli sto o gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina. Ocijenjeno je da su zemlje regiona spremne da primene najbolju praksu u funkciji gonjenja i suđenja za teška krivična dela ratnih zločina.

Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica smatra da Crna Gora sada ima mogućnost pune afirmacije i pravnog sistema i spremnosti crnogorskog pravosuđa da vodi postupke protiv osoba koje su 90-tih godina počinila teška krivična dela.

’’Prinuđeni smo da objektivo sagledamo svoju prošlost i da napravimo realnu procenu svih događanja izazavnih raspadom bivše Jugoslavije, imajući u vidu i ratne zločine protiv čovečnosti’’, rekla je Medenica.

Ona je kazala da bi Crna Gora, ako želi uspešnu saradnju sa zemljama bivše Jugoslavije, morala procesima traženja istine i izvođenjem počinioca pred sud javnosti i pravde, učiniti prepoznatljivim namere i spremnost u primeni principa legaliteta. Medenica smatra da je to preduslov za jačanje saradnje i za stabilnost u regionu.

Ministar pravde u Vladi Crne Gore Miraš Radović izričit je da crnogorsko pravosuđe ima kapacitet da primijeni najbolju praksu u funkciji gonjenja i suđenja za teška krivična dela ratnih zločina.

On je ocenio da je sporazum Crne Gore i Hrvatske u vezi sa tim značajan iskorak sa aspekta regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i istovremeno izazov za crnogorsko pravosuđe.

’’Od toga u kojoj smo meri spremni da sarađujemo i koliko je ona praktična i delotvorna zavisi da li ćemo se pre ili kasnije naći u društvu zemalja evropske demokratije’’, rekao je on.

Radović smatra da zemlje Jugoistične Evrope u ostvarivanju međusobne saradnje moraju primenjivati najbolju evropsku praksu što je bitan uslov za osvajanje krucijalnih demokratkih standarda. Šef Kancelarije UNHCR-a u Podgorici Robin Elis rekla je da države i društva u regionu moraju naćin način da se oporave i izmire nakon trauma izazvanih ratom početkom devedesetih godina.

’’Ujedinjene nacije veruju da je preduslov za oporavak gonjenje onih koji su odgovorni za ratne zločine, pre svega zbog njihovih žrtava’’, rekla je Elis.

Ona je ocenila da je Sporazum Crne Gore i Hrvatske o gonjenju ratne zločinaca pozitivan primer takve saradnje.

A tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za Glas Amerike da je tužilaštvo u Srbiji spremno za suđenja i već uveliko radi u više slučajeva u predmetima ratnih zločina:

‘’Imamo već i nekoliko presuda. Prema tome, ne postavlja se pitanje spremnosti i sposobnosti pravosuđa u Srbiji i Tužilaštva i Suda da postupa u tim slučajevima’’.

Komentarišući ocenu sa skupa da su se neki građani Crne Gore koji su počinili ratne zločine skolinili u Srbiju, jer su dobili njeno državljanstvo, Vukčević nam je rekao da će Srbija i sa Crnom Gorom potpisati sporazum o saradnji:

‘’Ne mogu ti izvršioci krivičnih dela da se kriju iza barijera i granica. Prema tome, kao što smo sa Hrvatskom potpisali taj sporazum, potpisaćemo ga i sa Crnom Gorom’’.


XS
SM
MD
LG