Linkovi

Puštanje Glavaša izazvalo oštre reakcije na hrvatskoj političkoj sceni


Odluka istražnog suca zagrebačkog županijskog suda Zdenka Posavca, da zbog narušenog zdravstvenog stanja prouzrokovanog štrajkom glađu, oslobodi iz pritvora Branimira Glavaša i privremeno prekine istragu protiv njega izazvala je oštre i podijeljene reakcije na hrvatskoj političkoj sceni.

Većina hrvatskih pravnih stručnjaka i nezavisnih analitičara smatraju kako ova odluka predstavlja opasan i loš presedan koji može imati nesagledivo negativne posljedice po hrvatsko pravosuđe, pa tako predsjednik hrvatskog elsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski upozorava kako sada svaki pritvorenik koji je dovoljno odlučan da štrajka glađu može da učini instrument pritvora besmislenim u želji da ga se pusti na slobodu.

Slično mišljenje zastupa i poznati advokat Čedo Prodanović napominjući kako nakon ovako diskutabilne odluke možemo očekivati pravu najezdu štrajka glađu u hrvatskim pritvorima i zatvorima. Komentator Jutarnjeg lista Davor Butković konstatuje kako se radi o nezapamćenom debaklu hrvatske pravne države pri čemu podsjeća da je Glavaš osoba osumnjičena za višestruka ubojstva odnosno ratni zločin. Tim povodom danas se oglasio i predsjednik države Stjepan Mesić u čijem saopćenju stoji kako svako daljnje politizovanje slučaja Glavaš ima loš upliv po evropske perspektive zemlje.

Mesić poručuje da odmah mora prestati izigravanje zakona, te da institucije moraju kvalitetno procesuirati ratne zločine kao što su oni, neosporno počinjeni, u Osijeku. Istovremeno, premijer Sanader je odbio da kao najviši predstavnik izvršne vlasti komentariše odluke pravosuđa. S druge strane odluka o prekidu pritvora Glavašu euforično je pozdravljena među strankama desnog usmjerenja, a interesantno je navesti da su Glavaševo oslobađanje iz pritvora, iz kako kažu humanih razloga, tražili i pojedini biskupi katoličke crkve kao i pojedini akademici.


XS
SM
MD
LG