Linkovi

Najmanje šest Iračana poginulo u napadima pobunjenika


Najmanje šest Iračana je danas poginulo i pet ih je povređeno u napadima pobunjenika, dok je američka komanda saopštila da je ubila dvojicu ekstremista u Iraku. Osumnjičeni ekstremisti ubili su danas tri iračka inženjera i njihovog vozača kada su na otvorili vatru iz automobila u pokretu u Bakubi, 60 kilometara od Bagdada. U sličnom napadu 20 kilometara severnije, dvoje Iračana ubijeni su na putu za Halis. U Mosulu, 360 kilometara od Bagdada, pet osoba je povređeno u samoubilačkom napadu. Meta napada bio je američki konvoj, ali su žrtve irački civili koji su se nalazili nedaleko od mesta eksplozije, rekao je lekar iz bolnice u koju su povređeni prebačeni, Bahaldin al-Barki. U severnom delu Bagdada, američke snage ubile su dva i privele šest pobunjenika tokom pretresa zgrada u kojima ekstremisti, za koje se veruje da su povezani sa terorističkom organizacijom Al-Kaida, prave bombe koje koriste u napadima, saopštila je američka komanda uIraku.

Jedan marinac je poginuo, a tela trojice još nisu pronađena, posle pada američkog helikoptera sa 16 članova posade u jezero zapadno od Bagdada, saopštila je danas američka vojska u Iraku. Kako je navedeno, 12 putnika preživelo je nesreću, koja se dogodila juče u provinciji Anbar, dok se trojica marinaca vode se kao nestali. Vojska SAD saopštila je da pad helikoptera verovatno nije "izazvan neprijateljskom kcijom", ali i da je pokrenuta istraga kojom treba da se utvrdi šta je uzrok nesreće.

Tokom proteklog vikenda je u Iraku ubijeno najamanje devet američkih vojnika, saopštila je američka komanda u toj zemlji, dok je generalni sekretar UN Kofi Anan juče upozorio da je u Iraku situacija "mnogo gora" od građanskog rata.

XS
SM
MD
LG