Linkovi

Najnovija vozila koja doprinose smanjenoj upotrebi benzina


Proizvođači automobila izašli su u javnost sa poslednjim modelima automobila koji koriste čistu energiju i nude vozačima manju potrošnju goriva.

BMV je na primer, predstavio svoj novi BMV Hidrogen 7, prvi luksuzni sportski automobil na vodonični pogon, zasnovan na poznatoj BMV-ovoj seriji 7. On bi trebalo da ima pionirsku ulogu u napretku vodonične tehnologije, a opremljen je i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, tako da radi na benzin. Kada se međutim, koristi vodonični pogon, ovaj automobil ispušta samo vodenu paru. U rezervoar staje vodonika za 200 kilometara vožnje, dok na benzin ovaj automobil može da ide skoro 500 kilometara, a prelazak iz jednog u drugi pogon postiže se jednim pritsikom na dugme i bez ikakvih problema.

Dženeral Motors takođe je predstavio svoj novi hibrid. Najveći američki proizvođač motornih vozila ranije je saopštio da će mu razvoj ekoloških automobila biti prioritet i na skok cena benzina odgovorio je biološkim gorivom kao što je etanol E85, tehnologijom vodoničnih gorivnih ćelija i različitim vrstama hibrida. Izvršni direktor GM-a, Rik Vegoner objavio je da kompanija radi na vozilu koje može da se uključi u standardnu utičnicu za struju i da taj program nudi još veću uštedu goriva. Model Saturn Vue, mogao bi da prelazi i preko 100 kilometara sa jednim galonom, odnosno nešto manje od četiri litra benzina. Prema tvrdnjama kompanije to vozilo ima potencijal da troši duplo manje goriva od bilo kog današnjeg terenskog vozila.

Inače, BMV-ov Hidrogen 7 biće proizveden u organičenom broju, i samo odabrani će moći da ga voze tokom 2007. godine. Odstupanje od standardnog fosilnog goriva neće međutim ugroziti performanse ovog novog BMV-a. Biće podjednako zabavan za vožnju, ali što je važnije biće čistiji nego ikad.

XS
SM
MD
LG