Linkovi

Nastanak i lečenje bolova u donjem delu ledja


Bol u donjem delu leđa jedan je od zdravstvenih problema na koji se pacijenti žale lekarima širom sveta. Često, taj problem ima veze sa poslom kojim se bavite. Poljoprivrednici i građevinski radnici su najbrojniji. Jedan broj pacijenata podvrgne se hiruškom tretmanu, drugi se leče bez operativnih zahvata.

Upravljanje težom kosačicom, uptreba teških čekića ili nošenje većeg tereta može da ima neželjene posledice - koje rezultiraju bolom u leđima. Kada taj bol nije samo posledica treutnog opterećenja leđnih mišića, vreme je za lekarsku pomoć. Doktor Džejms Vajnstin, sa univerziteta Dartmout na severoistoku Sjedinjenih Država slovi za jednog od boljih stručnjaka.

"Disk pritiska nerve udesno, pa pacijent stoga osjeća bol i simtome u desnoj nozi."

Pacijentkinja Suzan Feliskov ima diskus herniju koja izaziva užasan bol u leđuma i jednoj nozi. Disk koji pritiska nerv izaziva ili bol, slabost ili gubljenje osećaja u ekstremitetima. Suzan se povredila čisteći sneg pred kućom:

"Došlo je dotle da više nisam mogla da spavam ležeći. Bolje rečeno, nisam se baš naspavala sa takvim bolom u leđima.", kaže Suzan Feliskov.

Ona je pristala da učestvuje u istraživanju, zajedno sa više od hiljadu osoba sa istim zdravstveni problemom. Nekim pacijentima je predložena i operacija, najčešći tretman ovog problema u Americi. Tim hiruškim zahvatom uklanja se disk sa hernijom i nekoliko meseci nakon operacija većina pacijenata tvrdi da su se rešili bola. Oni koji se nisu odlučili na operaciju uključeni su u program fizikalne terapije, uz ibuprofena protiv bolova i stalno vežbanje kod kuće. Obe grupe proučavane su dve godine, a doktor Vajnstin kaže da su rezultati pokazali da je razlika u tretmanu vrlo mala.

Kod obe grupe primetna su poboljšanja, premda su pacijenti koji su bili podvrgnuti operaciji pokazali nešto bolje rezultate. Medicinski stručnjaci ipak kažu da se ti rezutati moraju dodatno proveriti.


XS
SM
MD
LG