Linkovi

Danijel Frid: NATO veruje da će Srbija unaprediti saradnju sa Hagom


Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid ocenio je danas, na sastanku država Jadranske povelje u Briselu, da je NATO odlukom da pozove Srbiju, Crnu Goru i BiH u Partnerstvo za mir učinio "korak nade i poverenja" da će demokratske snage u tim zemljama učiniti ono što treba za pridruživanje EU i NATO. Američkom stavu da treba podržati poziv Srbiji da se pridruži Parterstvu, pomoglo je nedavno pismo predsednika Srbije, Borisa Tadića predsedniku Bušu i njegov razgovor sa šefom srpske diplomatije, Vukom Draškovićem, potvrdio je ovaj diplomata. Na sastanku Jadranske povelje učestvovali su šefovi diplomatija zemalja članica Jadranske inicijative - Albanije, Hrvatske i Makedonije - Besnik Mustafaj, Kolinda Grabar-Kitanović i Antonio Milošoski. Na skupu u Briselu bili su i predstavnici zemalja posmatrača, pomoćnik šefa diplomatije Srbije Dejan Šahović, ministri inostranih poslova Crne Gore i BiH, Milan Roćen i Mladen Ivanić.

Frid je novinarima rekao da je NATO, odlukom da pozove u Partnerstvo za mir Srbiju, BiH i Crnu Goru, "učinio korak poverenja i nade da će u tim zemljama znati šta treba da urade snage opredeljene za približavanje evropskim i atlantskim integracijama".

SAD i NATO će im pomagati u tome, rekao je Frid i naglasio da Srbija i BiH moraju još više da učine kako bi dostigle punu saradnju s Haškim tribunalom, uključujući hapšenje optuženih Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Pomoćnik američkog državnog sekretara je ponovio stav Vašingtona da rešenje statusa Kosova ne može biti "presedan", da je to "jedinstven slučaj" i da ne može biti presedan za ostale sporne situacije na Balkanu i drugde.

Frid je istakao podršku SAD izaslaniku UN Martiju Ahtisariju u nastojanju da iznađe rešenje za status Kosova. Na sastanku nije bilo zaključnog saopštenja. Šahović je povoljno ocenio današnji sastanak i dodao da nije bilo govora o ulasku Srbije, Crne Gore i BiH u Jadransku povelju, pored ostalog zbog toga što je, posle poziva za Partnerstvo za mir, prošlo malo vremena da bi se to eventualno razmotrilo i pripremilo.

XS
SM
MD
LG