Linkovi

Nastavljen protest protiv libanske vlade


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_lebanon_protest_1dec06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Više hiljada pristalica opozicije provelo je drugu noć u šatorima u centru Bejruta ispred
rezidencije premijera Fuada Siniore zahtevajući smenu vlade.

"Ne dozvoljavamo im da spavaju, uznemiravamo ih bukom koju pravimo. Imamo snage da ostanemo ne jedan mesec, već godinu ili dve", rekao je jedan od demonstranata Ahmed Kajelo.

Više hiljada okupljenih i sinoć je skandiralo "Bejrut je slobodan, Siniora napolje".

Opozicija koju predvodi Hezbolah, koga podržavaju Sirija i Iran, zahteva smenu vlade, u kojoj većinu imaju anti-sirijski političari. Međutim, pripadnici vlade tvrde da opozicija jedino želi da oslabi vladu kako bi odložila početak rada tribunala UN koji treba da sudi
osumnjičenima za ubistvo bivšeg premijera Rafika al-Haririja 2005. godine. Prema rezultatima preliminarne istrage tribunala, u taj slučaj su umešani libanski i sirijski bezbednosni zvaničnici.
Šest ministara iz redova opozicije dalo je ostavke na funkcije pošto su pregovori o nacionalnom jedinstvu propali. Bez obzira na to, vlada je donela odluku da odobri uspostavljanje tribunala, što je bio povod sa aktuelne proteste. Sadašnji libanski kabinet je dodatno oslabljen ubistvom anti-sirijskog ministra Pjera Gemajela 21. novembra. Siniora, koji je rekao da neće pokleknuti pod pritiscima protesta, dobio je podršku od arapskih i zapadnih zemalja, uključujući SAD, Britaniju i Nemačku.

XS
SM
MD
LG