Linkovi

Mnogi demonstranti u Bejrutu kažu da su spremni na dugo čekanje


S vremena na vreme, to izgleda više kao nekakv ulični festival, nego kao protest. Iako je svega nekoliko hiljada prenoćilo u šatorima podignutim u blizini vladine zgrade, masa se preko dana bitno povećala. Muzika se orila iz bezbroj zvučnika i demonstranti su neumorno igrali i mahali libanskim zastavama. Grupe mladih ljudi sa dobošima i trubama su pevajući išle od šatora do šatora. Ali tu su i brojni članovi Hezbolaha zaduženi za disciplinu.

Demonstranti traže ostavku premijera Fuada Siniore, odnosno formiranje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi opozicija, zajedno sa Hezbolahom, imala trećinu članova i, samim tim, i pravo da stavlja veto na odluke vlade. Međutim, premijer hladno odbija da se povuče i optužuje demonstrante da pokušavaju da zbace libansku legitimnu, ustavnu vladu. Njegov stav široko podržava i međunarodna zajednica. Demonstranti nose zastave Hezbolaha i druge glavne šiitske stranke, Amala, kao i popularne hrišćanske partije poznate pod imenom Slobodni patriotski pokret, koji predvodi general Mišel Aun. Njegove tipične oznake, narandžaste marame i zastave su svugde, mada neke od njih nose i pristalice šiitskog Hezbolaha.

Muzika se prolama i u jednom šatoru u kojem redovi tradicionalno odevenih šiitskih žena pljeskaju u ritmu, dok dve hrišćanke odevene u narandžasto igraju i mašu libanskim zastavama. Jedna od njih ima jarko narandžastu periku, u kontrastu sa brojnim tamnim šalovima i maramama. Nastavnica iz sela Tebnin, na jugu zemlje, Mirijam Favaz, kaže da je to iskazivanje jedinstva.

«Svi smo mi jedna porodica u Libanu, šta god da oni urade. Pokušavaju da nas razdvoje, ali smo mi jedna familija. Hezbolah, Aun, sve partije u Libanu su jedna porodica, zar ne vidite? Neka nas svet ostavi na miru. A mi ćemo onda zauvek živeti srećno, samo da nas ostave.»

Teško je reći koliko će ova situacija da potraje. Mirijam Favaz kaže da postoji mogućnost da dve strane dogovore neko drugo rešenje.

«O tome sada treba da odluče naši lideri. Niko neće da kaže hoću ovo, ili hoću ono. Ali naši lideri će da odluče, a mi ćemo stati uz njih.»

U uvodniku u listu «Dejli star» koji izlazi na engleskom jeziku, upućen je danas poziv i vladi i opozicionim liderima da potraže rešenje situacije kroz dijalog. U listu se navodi da su obe strane dokazale da organizovano i mirno mogu da izvedu ljude na ulicu. Ali u uvodniku se takođe ističe da bi bez stvarnog dijaloga, pozivi na uzbunu koji su sada u opticaju, mogli da izazovu nervozu i možda nasilje. «Potrebno je da protagonisti sada iznesu određene političke ideje na sto, sednu i razumno razgovaraju o njima», zaključuje se u tom uvodniku.

XS
SM
MD
LG