Linkovi

Jahu i Gugl rešeni da zadrže svoju veliku popularnost kod korisnika


«Gugl» je priča o izuzetnom uspehu. Kompaniju su 1998. godine osnovala dva postdiplomca koji su razvili specifičan način za organizoanje materijala na internetu. Danas «Gugl» dominira pretraživanjem na internetu širom sveta, a kompanija je postala veoma bogata. «Gugl» se takodje širi u nove oblasti - elektronsku poštu i digitalizovanje knjiga. Adam Smit je menadžer u ogranku za pretraživanje knjiga.

«Naš glavni cilj je da omogućimo pretraživanje tekstova knjiga u celom svetu, na svim jezicima i u svim kulturama, kao što je danas moguće pretraživanje stranica na vebu.»

Smit kaže da ovaj kontroverzni projekat ne ugrožava prava autora i izdavača.

«Sa naše tačke gledišta, to zapravo povećava vrednost knjiga. Mi možemo da vam omogućimo uvid u knjige o kojima niste ništa znali,» kaže on.

I «Jahu» i «Gugl» stavljaju akcenat na mladost, neformalnost, slobodu i zadovoljstvo na radnom mestu. «Jahu» je tri godine stariji od «Gugla» i u poslednje vreme gubi prihod od oglašavanja u korist svog rivala dok uveliko zaostaje na polju pretraživanja na internetu. Medjutim, potpredsednik kompanije, Tapan Bat, kaže da «Jahu» vodi u elektronskoj pošti i da je najviše korišćen internet portal na svetu.

«Veb stranica 'Jahua' je najposećenija stranica na internetu».

Uprkos tome što Jahu ima veb stranice na 21 jeziku, Bat kaže da postoji velika sličnost medju različitim kulturama u pogledu onoga što ljudi traže na internetu.

«Kada pitate ljude šta žele na jednoj idealnoj veb stranici, oni kažu tri stvari – da im omogući da se povežu sa ljudima koji ih zanimaju, da bude sastavni deo njihovih svakodnevnih aktivnosti i da im saopšti šta se dešava u svetu,» kaže Bat.

Džef Bonfort, direktor «Jahua» za instant komunikacije, kaže da «Jahuov» instant mesindžer koristi 70 miliona ljudi, većinom van SAD.

«Ranije ove godine bio sam u Vijetnamu. Na svakom kompjuteru koji sam video bio je instaliran «Jahuov» mesendžer - u svakom kafiću, u svakoj kancelariji,» kaže Bonfort.

Medjutim, «Gugl» je na berzama prestigao «Jahu». Akcije «Gugla» popele su se na preko 500 dolara, a njegova tržišna vrednost je četiri puta veća od vrednosti Forda i Dženeral Motorsa zajedno.

XS
SM
MD
LG