Linkovi

Filipini: 200 osoba poginulo u tajfunu Durijan


200 osoba poginulo u tajfunu Durijan, četvrtom koji je za četiri meseca pogodio istočne delove Filipina. U tajfunu je poginulo 146 osoba, više od 80 ih je zarobljeno u oblastima pogođenim nevremenom, a 16 se vodi kao nestalo, izjavio je predsednik Crvenog krsta Filipina Ričard Gordon.

Ministar zdravlja Fransisko Dik naveo je nepotvrđen podatak o 200 mrtvih, a šef Civilne odbrane Glen Rabonsa je rekao da su lokalne vlasti tražile 200 vreća za tela stradalih. Najmanje 50 tela nađeno je u selu Padang pogođeno klizištem koje izazvanim u podnožju vulkana Majon, izjavio je Noel Rosal, gradonačelnik grada Lagaspi, prestonice pokrajine Albaj.

Durijan je prethodno pogodio filipinsku istočnu ostrvsku pokrajinu Kabantuan, nedaleko od Lagaspija, brzinom od 225 kilometara na sat. U petak, u ranim jutarnjim satim po lokalnom vremenu, tajfun je izgubio na snazi i, razvijajući brzinu od 150 do 185 kilometara na sat, nastavio da se kreće severno od ostrva Mindoro ka Južnokineskom moru. Zvaničnici su saopštili da će konačne razmere nesreće biti poznate kasnije jer je tajfun u mnogim oblastima prekinuo snabdevanje strujom i onemogućio saobraćaj.

XS
SM
MD
LG