Linkovi

Džimi Karter: Želimo da irački narod odlučuje o iračkoj politici


Bivši američki predsednik Džimi Karter založio se u ekskluzivnom intervju Glasu Amerike za medjunarodnu konferenciju posvećenu ublaženju teških posledica rata u Iraku.

Karter: Nadam se će biti udovoljeno preporukama komisije koju predvode Li Hamilton i Džim Bejkersa... Voleo bih da one budu što pre sprovedene što se tiče povlačenja američkih okupacionih snaga iz Iraka. To bi moglo da se uradi u pažljivo planiranim fazama... Takodje se nadam da... mir iračkom narodu može da donese konferencija na kojoj bi svet - uključujući zemlje kao što su Egipat, Sirija, Iran, Saudijska Arabija i Jordan -- pokazao odlučnost da pomogne. I zemlje poput Francuske i Rusije i drugih trebalo bi da kažu iračkom narodu ”svetu je stalo do vaše budućnosti i želimo da se ublaži šteta koju vam je naneo rat. Želimo da u svojim kućama imate pijaću vodu i struju; želimo da vaše škole ponovo otvore vrata -- a mi ćemo vam pomoći. Želimo da irački narod, a ne američke okupacione snage odlučuje o iračkoj politici, vojnima i ekonomskim pitanjima uključujući i to kome će da prodaje svoju naftu.“ Mislim da su takva uveravanja zemalja sveta, medju kojima je naravno i Amerika, najbolji dugoročni put ka dobrobiti iračkog naroda.

Glas Amerike: Sadašnja administracija se trenutno opire direktnim razgovorima sa Iranom i Sirijom o rešavanje situacije u Iraku. Jedna od preporuka komisije Bejker/Hamilton je izgleda upravo to -- direktni razgovor sa Iranom i Sirijom. Smatrate li da je taj potez neophodan?

Karter: Apsolutno. Po mom mišljenju, to ne znači direktne razgovore SAD sa Iranom ili sa Sirijom, već uvodjenje Irana i Sirije u širu diskusiju; kao i uključenje umerenih arapskih zemalja, pa i zemalja van tog regiona. Mislim da bi Siriji bilo skoro nemoguće da odbije saradnju, kao što ni Iran verovatno ne bio mogao da kaže da ni na koji način ne želi da pomogne Iraku i iračkom narodu. Sa te premise treba krenuti, a ne da SAD i Iran pretresaju stara neslaganja ili da uslovljaju svoje učešće.

XS
SM
MD
LG