Linkovi

Potrebna decenija da bi se iskorenila trgovina opijumom u Avganistanu


Svetska organizacija navodi da su pokušaji da se prekine trgovina drogom postigli ograničene rezultate.

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala i Svetska banka, objavili su izveštaj u kojem se detaljno iznose detalji serije izazova i neuspeha u borbi protiv gajenja opijuma u Avganistanu. Na konferenciji za novinare u Kabulu, predstavnik Svetske banke Viliam Bird je rekao da su u nedavnim akcijama policije meta bili najsiromašniji zemljoradnici u toj zemlji i da to nije sprečilo nagli porast proizvodnje opijuma.

“Glavna stvar je što su bez obzira na dobre namere, ti pokušaji imali neželjene negativne posledice... Mnogi siromašni ljudi u Avganistanu su postali još siromašniji i još zavisniji od proizvodnje opijuma.”

U novom izveštaju se takođe navodi da je rasprostranjena korupcija ozbiljno oslabila kampanju avganistanskih vlasti protiv prozivodnje i upotrebe narkotika. Bird je rekao da bogatiji proizvođači plaćaju mito da bi izbegli kazne. Rezultat je to, kaže Bird, što javnost gubi poverenje u vladu i njene sposobnosti da sprovede novu politiku.

“Korupcija je indirektno doprinela konsolidaciji industrije narkotika u rukama manjeg broja uticajnih aktera sa jakim političkim vezama.”

Prema izveštaju UN, proizvodnja opijuma u Avganistanu je ove godine povećana za više od 50 odsto. Na tu zemlju, grubo govoreći, otpada 90 odsto svetske proizvodnje opijuma. Naglo povećanje se odnosi na svega nekoliko pokrajina, uglavnom na jugu Avganistana. Pobunjenici pod vođstvom Talibana su pojačali napade u regionu i nasilje je ograničilo humanitarnu i ekonomsku pomoć tom području, što znači da zemljoradnici imaju mali izbor ako neće da gaje mak i proizvode opijum. U izveštaju UN i Svetske banke, navodi se da će efikasno prekidanje proizvodnje morati da krene od dugoročnog razvoja ruralnih područja. Funkcioneri UN kažu da je najbolja strategija da se obezbede nove mogućnosti za zemljoradnike da ne bi morali da se oslanjaju na proizvodnju opijuma da bi izdržavali porodicu. Međutim, ističe se da će za to biti potrebno vreme, možda decenije, pre nego što rat protiv droge u Avganistanu bude uspešan.

XS
SM
MD
LG