Linkovi

Poziv Srbiji u Partnerstvo za mir nije povezano sa statusom Kosova


I domaći i strani zvaničnici nastoje da uvere srpsku javnost da poziv Srbiji da pristupi NATO programu Partnerstvo za mir nije povezano sa određivanjem budućeg statusa Kosova. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da je za poziv Srbiji da pristupi Partnerstvu za mir doprinela procena vodećih zemalja NATO pakta da će se uključenjem Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u tu organizaciju izeći mnogi bezbednosni rizici. Drašković je ocenio da će poziv za pristupanje Partnerstvu za mir značajno doprineti političkoj stabilnosti u tim zemljama i da će se u završnicu pregovora o budućem statusu Kosova ući sa mapom Balkana pokrivenom Partnerstvom za mir.

Otpravnik poslova ambasade Sjdinjenih Američkih Država u Beogradu Roderik Mur izjavio je da je članstvo u Partnerstvu za mir najbolji garant stabilnosti regiona, a na pitanje kako komentariše izjavu premijera Vojislava Koštunice da će ulazak Srbije u Partnerstvo za mir očuvati teritorijalni integritet Srbije i da će Kosovo ostati deo Srbije, Mur je naglasio da odluka NATO nije vezana za konačni status Kosova.

Pregovore o statusu Kosova vodi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari, a NATO je eksplicitno izrazio punu podršku Ahtisarijevim naporima, rekao je Mur.

A visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović smatra da prijem Srbije u program Partnerstvo za mir neće uticati na pitanje budućeg statusa Kosova.

To su dve različite stvari i proces definisanja budućeg statusa Kosova je u rukama Martija Ahtisarija, beogradskog i prištinskog pregovaračkog tima i Kontakt grupe, rekao je Svilanović i dodao da Srbija mora razumeti da je Kosovo trenutno pod nadležnošću Ujedinjenih nacija i NATO-a.

XS
SM
MD
LG