Linkovi

Britanci ispitiju radioaktivnost u putničkim avionima


A British Airways Boeing 767 prepares to land at Heathrow airport in London

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_britain_spy_plane_30nov06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Britanske vlasti tragaju za mogućim izvorima radijacije u najmanje četiri putnička aviona, u okviru proširene istrage o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka. Kako iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers, tri aviona pripadaju britanskoj kompaniji Britiš ervejz, a četvrti kompaniji Transaero.

Tri aviona Britiš ervejza, obuhvaćena istragom, letela su na kratkim prugama po Evropi, pretežno ali ne samo, izmedju Londona i Moskve. Veruje se da je najmanje jedna od nekoliko osoba poreklom iz Rusije, sa kojima se Litvinjenko sastao na dan kada se razboleo, letela jednim od tih aviona. Izvršni direktor Britiš ervejza Vili Volš rekao je da su tri aviona tipa Boing 767 povučena iz saobraćaja, i da su dva podvrgnuta inspekcijama na aerodromu Hitrou:

”Obavešteni smo da su male količine radioaktivnog materijala otkrivene u dva aviona, ovde na Hitrou.“

Treći sumnjivi avion Britiš ervejza zadržan je u Moskvi. Sve u svemu, oko 33 hiljade putnika letelo je tim avionima u proteklih mesec dana. Volš kaže da bi svako ko se oseti zabrinutim trebalo da kontaktira kompaniju:

”Pomenuti avioni ostaće van saobraćaja dok ih odgovarajuće vlasti ne proglase bezbednim. Na nama je da našim putnicima i osoblju prenesemo sve informacije kojima raspolažemo. Sve što znamo stavljeno je na naš internet sajt ba tačka kom.“

U medjuvremenu, šef britanske Agencije za zaštitu zdravlja, Pat Trup, izjavio je da je rizik za najširu javnost veoma mali:

”Ova vrsta radijacije ne dopire daleko. Ne može da prodje kroz list hartije. Iz tela ne može da izadje kroz kožu, već samo preko telesnih tečnosti. Ako je izvor bila neka osoba, radioaktivni materijal je mogao da prodre kroz kožu ako se ta osoba jako znojila. Znači, nije lako zagaditi okolinu radijacijom, a još je teže da taj materijal predje u telo neke druge osobe.“

U medjuvremenu, u Londonu je objavljeno da će sutra početi obdukcija tela preminulog Aleksandra Litvinjenka.

XS
SM
MD
LG