Linkovi

Papa Benedikt XVI obišao Plavu džamiju u Istanbulu


Papa Benedikt XVI posetio je Plavu džamiju u Istanbulu, postavši tako drugi poglavar u istoriji rimokatoličke crkve koji je ušao u jedno muslimansko svetilište. On je takodje obišao Aja Sofiju, nekada najveću hrišćansku crkvu, a pre toga je održao zajedničku molitvu sa poglavarem pravoslavnih hrišćana, vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem Prvim. Za Glas Amerike iz Instambula izveštava Sabina Kastelfranko.

Papa Benedikt se izuo pre nego što je ušao u Plavu džamiju iz 17. veka u Istambulu. To je drugi put u istoriji da jedan poglavar rimokatoličke crkve ulazi u neko muslimansko svetilište. Prvi je bio papa Jovan Pavle II koji je 2001. posetio džamiju u Siriji.

Istambulski veliki muftija Mustafa Kagriči je pratio papu prilikom obilaska džamije, upoznavši ga sa detaljima njene istorije i arhitekture, dok je papa slušao, u tišini. Njegova poseta džamiji tumači se kao još jedan gest pomirenja sa muslimanima.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi izjavio je da je poseta džamiji u Istambulu uvršćena u papin program posete u znak poštovanja prema muslimanima. Benedikt XVI i veliki muftija potom su razmenili poklone unutar džamije.

Papa je prethodno posetio i Aja Sofiju, nekadašnju Crkvu svete mudrosti. Tokom vizantijskog perioda, bila je to najveća hrišćanska crkva, koja je 1453. godine pretvorena u džamiju, a danas je muzej. Papinu posetu Istambulu prate izuzetno snažne mere bezbednosti. Jutros je papa, sa duhovnim vodjom pravoslavnih hrišćana, vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem Prvim održao zajedničku molitvu u crkvi Svetog Djordja.

Tokom ceremonije, papa i patrijarh obećali su da će nastaviti da ulažu sve napore da bi se uspostavilo puno jedinstvo njihovih, hrišćanskih crkava.

«Podele medju hrišćanima su sramne, i predstavljaju prepreku širenju Jevandjelja»

U zajedničkom saopštenju, poglavari katoličke i pravoslavne crkve još jednom su iskazali potrebu «očuvanja hrišćanskih korena» evropske kulture, i u isto vreme «zadržavanja otvorenosti prema drugim religijama i doprinosu njihovih kultura».

XS
SM
MD
LG