Linkovi

Darmanović: Još se ne zna gdje je koncentrisana moć u Crnoj Gori


U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, direktor podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava, Srđan Darmanović kaže da je članstvom u Partnerstvu za mir Crna Gora ostvarila svoj prvi spoljnopolitički cilj, a da je prijem tri zapadno-balkanske države u taj program NATO-a, razlog da svi proslave.

“Partnerstvo za mir je predvorje NATO-a, što znači da će u skorijoj budućnosti Crna Gora moći da računa na članstvo u NATO-u, a klauzula o članstvu u NATO-u govori da je , ako je ugrožena bezbjednost jedne članice, ugrožen čitav savez, tako da je svako ko se nalazi tamo na neki način riješio pitanje svoje bezbjednosti. Za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu to znači mnogo zbog toga što su one uslovljavane da budu primljene u Partnerstvo za mir. Srbija zbog poznatih razloga saradnje sa Haškim tribunalom. Medjutim to znači i obaveze jer sada će srbijanska politička elita morati ozbiljnije da razmišlja o ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu. Ovo je bio veliki propust ali istovremeno I svijest o tome da možda i na taj način treba podstaći demokratsku koaliciju u Srbiji da ne dodje u opasnost da eventualno izgubi na izborima od snaga koje niko ne bi želio da vidi na vlasti”, kaže Srđan Darmanović.

Prvi spoljnopolitički prioritet - članstvo u Partnerstvu za mir je ostvaren. Izazov za kabinet premijera Šturanovića sada je reforma sudstva, transparentnost ekonomije, borba protiv korupcije i stvaranje boljeg životnog standarda. Od sadašnje vlade se očekuje da realizuje tzv. briselsku agendu, ali – s obzirom da je sastav kabineta kompromis vladajuće stranke - ostaje pitanje gdje će biti koncentrisana moć, kaže direktor CEDEM-a:

“Ova vlada ima tu specifičnost što na njenom čelu više nije jedna jaka politička ličnost, sada se može reći i neka vrsta istorijskog lidera, a to je bio premijer Djukanović. Za ovu vladu tek treba da se vidi da li će biti slaba ili jaka. Sadašnji premijer je nesumnjivo kompromisno rešenje unutar vladajuće stranke. To se videlo i po načinu njegovog izbora, što ne mora da znači ni dobro ni loše. U svakom slučaju još uvek nije razriješeno pitanje gde će se nalaziti moć u Crnoj Gori. Da li će se ustavna moć poklopiti sa realnom moći, odnosno biti u rukama vlade i premijera ili neće? Mislim da će predstojeći kongres DPS-a i pitanje o tome ko će biti lider partije, nešto reći na tu temu”.

Pola godine nakon referenduma koji je okončan sticanjem crnogorske nezavisnosti na, kako kaže Darmanović, “nebalkanski način”, odnosi Crne Gore i Srbije nisu se pogoršali.

«Odnosi sa Srbijom su rekao bih veoma dobri. Nikakvih dramatičnih poslijedica nezavisnosti nije bilo. Ostaće neka pitanja sukcesije izmedju dvije zemlje, ali čini mi se da se saradnja i odnosi, od najnepolitičkih polja, kao što je na primjer sport, do veoma važnih političkih tema nalaze u zoni sasvim dobre saradnje dvije zemlje koje su bile u istoj državi. Mislim da će tako i ostati. Na kraju krajeva i ovaj simultani prijem u Partnerstvo za mir, iako je to bila odluka stranih faktora, pokazao da su susedne zemlje znale kako da saradjuju».

XS
SM
MD
LG