Linkovi

Predsjednik Buš i premijer Maliki najavili da će zajedno sprečavati nasilje u Iraku


Irački premijer Nuri al Maliki i američki predsjednik Džordž Buš najavili su nakon sastanka u Amanu, da će zajednički pokušati da zaustave sektaško nasilje u Iraku.

Poslije sedmice koju je obilježio najveći broj civilnih žrtava otkako je počeo rat u Iraku, premijer Nuri al Maliki kaže da njegova vlada može da savlada izazove sa kojima se trenutno suočava. Maliki je nakon susreta sa američkim predsjednikom rekao da je postignut dogovor da se ubrza transfer odgovornosti i ovlaštenja na iračke snage bezbjednosti.

"Ovo nisu pretjerano veliki izazovi. Postoje kriminalci i oni koji ne poštuju zakon. Međutim, snažna vlada nacionalnog jedinstva pomoći će da se suočimo sa kriminalcima i svima koji žele da spriječe demokratiju u Iraku."

Predsjednik Buš je rekao da je realan kada su u pitanju izazovi sa kojima se suočava Maliki, ali da ne sumnja da je premijer pravi čovjek za taj posao.

"Ubijeđen sam Malikijevom predanošću politički jedinstvenom pluralističnom društvu, u kojem će se odgovarati za kršenje zakona, bez obzira na to da li zakone krše kriminalci, al-Kaida, milicije ili neko drugi”.

Buš je rekao da poštuje hrabrost koju je Maliki pokazao u proteklih pola godine, donoseći - kako ih Buš naziva - "teške odluke” za bolju budućnost svog naroda.

"Nema govora da nije teško. Bilo bi lakše da nije bilo onih koji se trude da destabilizuju demokratiju. Malikijev posao bi bio jednostavniji da nema terorista koji izazivaju sektaško nasilje."

U hotelu, u jordanskoj prijestonici, predsjednik Buš je sa Malikijem nekoliko sati razgovarao o sektaškom nasilju i tome kako susjedne države mogu bolje da pomognu Malikijevoj vladi.

No, ovi razgovori nisu protekli bez kontroverzi.

Jordansko Muslimansko bratstvo, politička partija centra organizovala je proteste sa kojih je zatražen prekid svake saradnje sa Bušovom administracijom.

Trilateralni razgovori kojima je u srijedu uveče, pored Buša i Malikija, trebalo da prisustvuje i njihov domaćin, jordanski kralj Abdulah, odloženi su iznenada, nakon sastanka kralja Abdulaha sa premijerom Malikijem juče popodne.

Bijela kuća je potom morala da objašnjava prirodu odlaganja tog sastanka, tvrdeći da nije riječ o posljedici skidanja oznake tajnosti sa memoranduma u kome se izražava sumnja da Maliki ima kapacitet da zaustavi sektaško nasilje.

Šest ministara i 30 poslanika u iračkom parlamentu, lojalnih radikalnom šiitskom kleriku Moktadi al Sadru, bojkotuju izvršnu i zakonodavnu vlast u znak protesta zbog Malikijevog susreta sa Bušom.

Predsjednik Buš se, na drugoj strani, suočava sa drugačijim mišljenjem Demokrata o Iraku. Demokrate, koje od januara preuzimaju kontrolu zakonodavne vlasti, žele da se kontigent od 140 hiljada američkih vojnika u Iraku postepeno počne povlačiti. Predsjednik Buš, međutim, kaže da će vojska ostati u Iraku “dok posao ne bude obavljen” i sve dok ih vlada suverene države bude željela u svojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG