Linkovi

Neprijatelji interneta


Neprijatelji interneta
Neprijatelji interneta
<!-- IMAGE -->

U svom najnovijem godišnjem izveštaju, «Novinari bez granica, posmatračka organizacija sa sedištem u Parizu, napravila je listu zemalja koje sprečavaju slobodan pristup internetu. Lisi Morijon je direktorka te organizacije u Vašingtonu.

«Naviknuti smo da odemo na internet i pronađemo sve informacije koje želimo, ali neki ljudi u Kini, kada žele da saznaju više o Tijenanmenu, o demokratiji, ljudskim pravima, ne mogu da dobiju iste informacije kao mi, zato što vlast filtrira te informacije», kaže Lisi Morijon.

«Reporteri bez granica» navode da je «Kina nesumnjivo i dalje vodeća zemlja na svetu u prečišćavanju interneta». Navodi se da kineske vlasti «pažljivo prate tehnološki razvoj kako bi osigurale da se ne otvori nova web stranica slobodnog mišljenja». Internet kompanije koje rade u Kini, kao što je Jahu, navodi se u izveštaju, «pod pritiskom su vlasti da kontrolišu sadržaj». Kineska vlada hapsi građanje zbog izražavanja njihovog mišljenja.

U oktobru, Li Đijanping, kineski sajber disident, osuđen je na trogodišnju kaznu nakon što je osuđen zbog postavljanja članaka o ljudskim pravima na internet.

Uz Kinu, «Reporteri bez granica» navode još 12 zemalja kao «neprijatelje» Interneta. To su Belorusija, Burma, Kuba, Egipat, Iran, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Tunis, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

Američki ambasador Dejvid Gros, koordinator za međunarodne komunikacije i informatičku politiku Državnog sekretarijata, na nedavnoj Međunarodnoj komunikacionoj konferenciji u Antaliji, u Turskoj, istakao je da više od šest decenija u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima piše da «svako ima pravo na informaciju, slobodu mišljenja i izražavanja. A to obuhvata i pravo na slobodno i neometano mišljenje i traženje, primanje i objavljivanje informacija i ideja putem bilo kojeg medija bez obzira na granice». Ambasador Gros je istakao da je «naša je odgovornost da te reči i to obećanje postanu stvarnost».

XS
SM
MD
LG