Linkovi

Zvanično počinju pregovori o viznim olakšicama


Evropska unija, tačnije, njena vlada je povukla dugo očekivani potez - formalno je otvorila pregovre za Srbijom i ostatkom Zpadnog Blakana o viznim olakšicama i readmisiji. Konkretni, tehnički pregovori započinju već u petak, a prvi rezultati se odčekuju najkasnije do kraja naredne godine.

Prvi korak je načinjen - otvoreni su pregovori Srbije i ostale četiri balkanske države - Crne Gore, BiH, Makedonije i Albanije o ublažavanju viznog režima, što bi, u skoro vrijeme, trebalo da vodi do konkretnih rezultata - besplatnih viza za studente i poslovne ljude, sa perspektivom bezviznog režima u vremenu koje se političkim rječnikom definiše kao srednjeročni period.

Potpredsjednik Evropske komisije i komesar za pravdu, Franko Fratini:

"Ne mogu sada da predvidjam tok i rezultate pregovora, ali krenućemo sa njima paralelno - danas poslijepodne jedna zemlja, naredne nedjelje druge dvije države i prije kraja decembra će sve države da započnu tehnički krug pregovora. Naredni koraci će da zavise od konkretnih koraka koje smo, dostigli - to je i svrha pregovora..."

Komesar Fratini je unvreren da bi se do kraja naredne godine trebali okončati pregovri sa Srbijom i ostalim balkanskim državama o viznim olakšicama i readmisiji, sa izuzetkom Albanije, koja je već zaključila poglavlje o readmisiji.

Srpsku delegaciju već sutra očekuje početak tehničkog kruga pregovora sa ekspertima Evropske komisije- sastanak se nastavlja u ponedjeljak, dok slične obaveze 15. decembra očekuju pregovarače iz Podgorice, a 20. decembra delegaciju zvaničnog Sarajeva.

XS
SM
MD
LG