Linkovi

Odložen sastanak predsednika Buša sa iračkim premijerom


Irački premijer Nuri al-Maliki otkazao je za danas planirani susret sa američkim predsednikom Džordžom Bušom u Jordanu, na kojem je trebalo da razmotre mogućnosti za zaustavljanje sve žešćeg nasilja u Iraku. Ubrzo po dolasku u Jordan, Buš je razgovarao sa kraljem Abdulom, koji se nešto ranije sastao sa iračkim premijerom. Predsednikovu posetu prati dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns, koji se javio iz Amana.

Predsednik Buš trebalo je da se sastane sa iračkim premijerom i kraljem Abdulahom pre večere u palati Ragadan. Medjutim, Nuri al- Maliki je ranije danas već razgovarao sa kraljem, pa se predsednik Buš sastao samo sa Abdulahom, pre nego što su im se, na večeri, pridružili jordanski i američki zvaničnici. Predstavnici Bele kuće najavljuju da će se predsednik Buš i premijer Maliki sastati na radnom doručku u četvrtak ujutru, i da će zatim odgovarati na pitanja novinara.

Savetnik u Beloj kući, Den Bartlet, kaže da promena rasporeda nema nikakve veze sa objavljivanjem poverljivog memoranduma Bele kuće, u kome je iskazana sumnja u pogledu kompetencije iračkog lidera. Njujork Tajms je, naime, danas objavio da je u memorandumu 8. novembra, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli izrazio ozbiljne sumnje u premijerovu sposobnost da kontroliše sektaško nasilje. Komentarišući taj izveštaj, visoki zvaničnici Bele kuće odgovorili su da je predsednik Buš uveren u al-Malikijevu odlučnost da se suoči sa ključnim izazovima u Iraku, odnosno pitanjima bezbednosti, ekonomije, političkog pomirenja i regionalne diplomatije.

Iako priznaju da predsedniku Bušu nije drago što je sadržaj memoranduma procureo u medije, mnoga od pitanja pokrenutih u toku dokumentu su već bila razmotrena u javnosti. Američki zvaničnici ističu da se većina preporuka iz tog memoranduma - realizuje. Na primer, oni kažu da premijer Maliki preduzima korake protiv onih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji koji podstiču versko nasilje. Irački lider takodje je podržao obnovu mandata multinacionalnih snaga UN u Iraku.

Predsednik Buš je u samim SAD izložen sve jačem političkom pritisku da obezbedi veći napredak u Iraku, posebno posle gubitaka koje je njegova, Republikanska stranka pretrpela na kongresnim izborima početkom meseca. Veći deo predizborne kampanje odnosio se na rat u Iraku a neki opozicioni lideri iz redova Demokratske partije pozivaju na smanjenje broja američkih vojnika. Pre razgovora u Jordanu, predsednik Buš je ponovio da takva odluka počiva na vojnim komandantima koji se nalaze na terenu, a ne na političarima u Vašingtonu.

«Nastavićemo da budemo fleksibilni i uvešćemo promene neophodne za uspeh u Iraku. Ali postoji jedna stvar koju ja neću uraditi. Neću da povučem naše trupe sa bojnog polja pre nego što završimo svoju misiju».

Dok razmatra promene američke politike u Iraku, Buš očekuje preporuke dvostranačke komsije sastavljene od zvaničnika ranijih administracija koji proučavaju to pitanje. Njihovi će predlozi verovatno obuhvatati i veće konsultacije sa iračkim susedima, uključujući Iran i Siriju. Upitan da li bi razmotrio direktne razgovore sa zemljama za koje sam kaže da pokušavaju da destabilizuju demokratski izabranu vladu Libana, predsednik kaže da je Irak suverena zemlja koja ima slobodu da vodi sopstvenu spoljnu politiku.

Irački predsednik Džalal Talabani je ove nedelje posetio Teheran i razgovarao sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i vrhovnim vodjom, Ajatolom ali Hameneijem. Ajatola je za nasilje u Iraku okrivio SAD i njihove saveznike ali je naveo da je Iran spreman da pomogne u uspostavljanju bezbednosti u Iraku ako vlada u Bagdadu to bude tražila.

XS
SM
MD
LG