Linkovi

Arbur: Nekažnjeno kršenje ljudskih prava na Bliskom istoku


Visoki komesar UN za ljudska prava, Luiz Arbur, ističe da ni izraelska ni palestinska strana ne pozivaju na odgovornost one koji krše medjunarodna ljudska prava i humanitarno pravo. Ona kaže da je prenela palesitnskom predsedniku Mahmudu Abasu da ispaljivanje raketa «Kasam» na izraelsku teritoriju predstavlja kršenje medjunarodnog humanitarnog prava, i da palestinska uprava mora da odgovorne privede pravdi.

«Naglasila sam da, sve dok rakete nastavljaju da padaju na njegovu teritoriju, Izrael ima pravo, štaviše dužnost, da brani svoje stanovništvo i obezbedi zaštitu svojih gradjana i svih koji se nalaze pod njegovom jurisdikcijom, kontrolom ili upravom. Medjutim, to se mora činiti u skladu sa medjunarodnim ljudskim pravima i humanitarnim pravom».

Arbur kaže da je pozvala izraelske vlasti da istraže incidente u kojima je primenjena takozvana «smrtonosna sila», kao što je ubistvo 18 palestinskih civila u Beit Hanunu u pojasu Gaze. Ona ističe da bi takve istrage bile ključne za razbijanje kulture nekažnjivosti i učvršćenje vladavine zakona. Luiz Arbur ističe da se stanje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama pogoršava, te da izraelski sistem kontrolnih punktova i blokada puteva značajno ograničava palestinsko pravo slobode kretanja.

"To je pogoršalo već dovoljno teške uslove u kojima Palestinci žive, i utiče na doslovno svako njihovo pravo, što doprinosi atmosferi straha i poniženja koje oseća palestinsko stanovništvo. Mene je tokom čitave posete snažno pogodio osećaj ranjivosti i napuštenosti koji dele doslovno svi civili sa kojima sam razgovarala, i u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama»

Od svog osnivanja u junu, Savet UN za ljudska prava održao je dve specijalne sednice o Gazi. Generalni sekretar UN Kofi Anan poručio je u jednom saopštenju Savetu da je vreme da manje pažnje posvećuje situaciji na palestinskim teritorijama, a više se koncentriše na probleme u Darfuru.

XS
SM
MD
LG