Linkovi

Prilično mračna slika rata u Iraku


U novom izveštaju Centra za strateške i međunarodne nauke, istraživačke i analitičarske organizacije stacionirane u Vašingtonu, slika rata u Iraku je prilično mračna i ističe se da će Amerikanci morati da prihvate visok rizik i skupu strategiju da bi sprečili tonjenje zemlje u građanski rat. O tome piše saradnik Glasa Amerike, Meredit Bjuel.

Autor izveštaja, Entoni Kordsmen, viši analitičar za vojnu i nacionalnu bezbedost u ovom centru, svojevremeno je bio direktor za obaveštajnu procenu sekretara za odbranu. Kordsmen, koji je mnogo puta putovao u Irak, kaže da nema sumnje da je konflikt u toj zemlji postao građanski rat i da postoji kritična opasnost da će se nasilje narednih meseci veoma pogoršati. Kordsmen kaže da su, bez obzira na određeni napredak u obuci, iračke bezbednosne snage i centralna vlada u Bagdadu i dalje slabi da bi preuzeli kontrolu.

«Iračka armija i iračka policija, Iračka vlada, pravosudni sistem, ne mogu da funkcionišu u velikim delovima Bagdada. Ne mogu da funkcionišu ni u najvećem delu zemlje gde se civilno nasilje povećava. Problem nisu toliko milicije i lokalne snage bezbednosti, nego nedostatak alternative.»

Administracija predsednika Buša odbija da nazove konflikt u Iraku građanskim ratom i predsednik kaže da američke trupe neće biti povučene sa bojišta pre završetka misije. Kordsmen kaže da milicije, budući da su se koalicione snage pod vođstviom Sjedinjenih Država vojno usredsredile na Bagdad i pokrajinu Al-Anbar na zapadu zemlje, sada kontrolišu najveći deo juga Iraka.

«Britanci su suštinski poraženi u Basri. Ona je pod kontrolom dve donekle usaglašene šiitske ekstremističke organizacije. Najjužniji deo Iraka je suštinski došao pod kontrolu različitih elemenata, koji su sasvim labavo povezani sa centralnom vlašću. U toku je i proces etničkog i sektaškog čišćenja koji se proteže daleko izvan Bagdada.»

Kordsmen tvrdi da Sjedinjene Države ne mogu da postignu uspeh u Iraku, sem ako Iračani ne pronađu neku delotvorniju formu političkog kompromisa koja će imati podršku većine šiita, sunita i Kurda. On procenjuje da će biti potrebno tri do pet godina za potpuni razvoj iračkih bezbednosnih snaga, a da je stvaranje jače vlade nacionalnog jedinstva opcija visokog rizika, mada je to i najbolja prilika za prekidanje sve većeg sektaškog sukoba. Kordsmen takođe kaže da je najveći deo sume od 38 milijardi dolara strane pomoći i iračkih sredstava utrošenih na rekonstrukciju straćen, jer nije uspeo da poveća poverenje i podršku naroda. Ipak, kako je zaključio, potrebno je još pomoći, ali bi ona trebalo da bude uslovljena daljim iračkim političkim kompromisom i pomirenjem.

XS
SM
MD
LG