Linkovi

Pojedine evropske vlade znale za tajne zatvore CIA


U novom izveštaju Evropskog parlamenta nekoliko evropskih vlada je optuženo da su, aktivno ili pasivno, u izvesnom trenutku saradjivale sa CIA-om u navodnim hapšenjima i transportu osumnjičenih za terorizam. Novinarka Glasa Amerike Liza Brajant izveštava iz Pariza da izveštaj dopunjava tvrdnje da su neke evropske prestonice u dosluhu sa američkom obaveštajnom agencijom.

U dokumentu se navodi da je za ukupno 1,245 letova koje je organizovala CIA, korišćen evropski vazdušni prostor ili neki od aerodroma. Posebno se kao učesnice u tome izdvajaju Poljska i Italija, a Varšava se kritikuje zbog nesaradnje sa istražiteljima Evropskog parlamenta. I pre izveštaja su se pojavile slične optužbe, koje je još početkom godine izneo Savet Evrope, glavna evropska organizacija za zaštitu ljudskih prava. Pa ipak, francuski analitičar Filip Moro de Farž sumnja da će najnoviji izveštaj imati većeg uticaja.

«Ne mislim da će biti značajnijih posledica... Izmedju ostalog, druge evropske vlade neće ništa preduzeti, jer ne žele da optuže, kako se kaže, ‘nekog od svojih’».

Organizacije za ljudska prava su i same izvršile pritisak na SAD i evropske vlade da istraže navodne aktivnosti CIA-e. Slučajevi najmanje dve navodne žrtve iz tajnih zatvora Centralne obaveštajne agencije doveli su do protesta i podizanja tužbi protiv američke vlade. U novembru je italijanska vlada smenila šefa svoje obaveštajne službe, koja je optužena da je pomogla CIA-i u otmici jednog egipatskog sveštenika. Italijansko pravosudje je osim toga izdalo naloge za hapšenje grupe agenata CIA-e koji su navodno učestvovali u toj operaciji. Medjutim, De Farž nije uveren da će druge zemlje, uključujući i Poljsku, biti zainteresovane da istraže svoju moguću ulogu u navodnim aktivnostima američke Centralne obaveštajne agencije.

XS
SM
MD
LG