Linkovi

Prošao Cyber Monday - dan povlaštene kupovine putem interneta


Dani izmedju dva velika američka praznika - Dana zahvalnosti i Božića su kritični za američke trgovce. Sezona kupovine božićnih poklona je poslednja prilika da trgovine uvećaju svoju zaradu u kalendarskoj ogodini. Medjutim, postoji i novi vid konkurencije, pošto se sve veći deo prometa obavlja preko interneta.

Ovo je period u kojem su tradicionalni trgovci u konkurenciji sa trgovcima na internetu. Za klasične prodavnice, dan posle Dana zahvalnosti doneo je i dobre i loše vesti. Broj kupaca bio je manji za oko million u odnosu na prošlu godinu, ali je obim prodaje porastao za 6 odsto. Artikli koji su najviše traženi, poput video igara, mp3 plejera i televizora visoke definicije bili su naročito popularni ove godine. Džoj Huper iz lanca “Brukstoun” kaže da je to bio dobar početak božićne sezone šopinga.

“Bilo je jako dobro. Puno kupaca, puno prometa, puno energije u prodavnicama,” kaže ona.

Za trgovce na internetu, važan dan je prvi ponedeljak posle Dana zahvalnosti. Pošto je to prvi radni dan posle praznika većina zaposlenih se vraća na posao, odakle na svojim kompjuterima nastavlja sa šopingom. Analitičar Beki Vurli kaže da trgovci na internetu ove godine očekuju porast od devet milijardi dolara u zaradi na takozvani Sajber-ponedeljak.

“Ljudi imaju brzi pristup intertnetu i jednostavno nastavljaju da posećuju šoping sajtove.”

Nacionalno udruženje trgovaca procenjuje da će ove godine 61 milion Amerikanaca obaviti deo svoje kupovine na internetu. Ukoliko se to pokaže tačnim, kupovina na internetu će porasiti za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Za sada, udruženja trgovaca predvidjaju pozitivne trendove za kraj ove godine. Ipak, postoji i jedan izuzetak. Najveći lanac prodavnica Wal-mart objavio je da je njegova prodaja bila manja od uobičajene. Kada se radi o sajber-ponedeljku, trgovci na internetu kažu da je još važniji ponedeljak uoči Božića, kada neki trgovci na internetu garantuju i specijalnu dostavu rano na dan Božića.

XS
SM
MD
LG