Linkovi

Predsjednik Džordž Buš u Rigi ponovio podršku Sjedinjenih Država proširenju NATO


Očekuje se da predsednik Buš i lideri država NATO-a na današnjim razgovorima u Rigi razmotre misiju u Avganistanu i izglede za dalje širenje Alijanse. Novinar Glasa Amerike Skot Sterns izveštava da prekoatlantska alijansa neće primiti nove članice naredne godine, ali se nada proširenju 2008.

Iako će misija NATO-a u Avganistanu dominirati samitom, pred 26-očlanom alijansom su i druga pitanja. S obzirom da su vojnici iz 11 država u kontingentu od 30 hiljada vojnika NATO-a u Avganistanu, Severoatlantski savez proširuje saradnju sa nečlanicama. Vojnici iz Japana, Australije, Južne Koreje, Švedske i Finske, biće pozvani na detaljniju obuku sa trupama NATO-a, uključujući i specijalne snage. Pokreće se i strateška vazdušna inicijativa u okviru koje će 14 članica NATO-a zajedno sa Švedskom, formirati flotilu američkih letelica C-17, za bolji transport trupa i materijala. NATO treba da pokrene i program obuke vojnih snaga na Bliskom istoku u pogledu kontraterorizma, sprečavanja širenja oružja i mirovnih operacija. Očekuje se i osnivanje snaga za brzo reagovanje, sa posebnim trupama iz evropskih članica koje će biti spremne za brže upućivanje na nemirna područja u svetu. Posle prijema Estonije, Letonije i Litvanije, Rumunije, Bugarske, Slovačke i Slovenije u Alijansu 2002, na ovom samitu neće biti prijema novih članova. Međutim, predsednik Buš je rekao da očekuje da će se to promeniti 2008.

«Danas Hrvatska, Makedonija i Albanija učestvuju u akcionom planu članova NATO-a i Sjedinjene Države podržavaju njihovu težnju da se pridruže Alijansi.»

Prema agencijskim izveštajima, postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija na samitu u Rigi budu pozvane da se pridruže Partnerstvu za mir, što je korak ka stalnom članstvu u NATO-u. Predsednik Buš je rekao da Sjedinjene Deržave veruju da će članice NATO-a postati sve evropske demokratije koje su spremne da sa Alijansom podele odgovornost. Taj stav izaziva strepnje Rusije, budući da se članice bivšeg Sovjetskog Saveza pridružuju Alijansi osnovanoj tokom hladnog rata da bi kontrolisala sovjetsku ekspanziju. Budući da sovjetska opasnost više ne postoji, predsednik Buš je rekao da dalja saradnja NATO-a i Rusije jača zajedničku bezbednost i unapređuje mir.

«Priznajemo da je Rusija vitalna i važna zemlja i da je u našem interesu da povećamo saradnju sa Rusijom u oblastima kao što su borba sa terorizmom i sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje.»

Američki predsednik je rekao i da podržava ukrajinske lidere koji pokušavaju da suzbiju korupciju i unaprede vladavinu zakona. Ali dok NATO pomaže novim demokratijama, samit u Letoniji, rekao je američki predsednik, ne sme da zaboravi one koji i dalje žive u tiraniji.

«Odmah preko granice je Belorusija, zemlja u kojoj se mirni demonstranti prebijaju, a opozicioni lideri ‘nestaju’ zahvaljujući agentima surovog režima.»

Predsednik Buš je rekao da vizija celovite, slobodne i mirne Evrope obuhvata i narod Belorusije i da NATO stoji uz taj narod u njegovoj borbi za slobodu.

XS
SM
MD
LG