Linkovi

Nestašica lekara i medicinskog osoblja u Sjedinjenim Državama


Nedavna istraživanja ukazuju da će sistem zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Džavama ubrzo doživeti nestašicu lekara i medicinskog osoblja. To je dovelo do povećanih napora da se lekari i studenti medicine privuku u Sjedinjene Države.

Stručnjaci kažu da nekoliko američkih država već oseća ili će uskoro doživeti nedostatak lekara različitih specijalnosti, među kojima su kardiolozi, radiolozi, hirurzi i pedijatri. Suzan Vlfstal, direktorka programa prakse na Merilendskom unverzitetu, kaže da Sjedinjenim Državama nedostaju lekari svih specijalnosti.

«U nekim delovima Sjedinjenih Država ima mnogo, mnogo lekara i pacijentima je veoma lako da dobiju kliničku negu. Ali postoje i područja gde ih ima manje i gde imate možda jednog lekara na nekoliko hiljada pacijenata», kaže ona.

Ta nestašica povećava pritisak na američke medicinske fakultete i škole da povećaju broj upisanih i na američku vladu da većem broju stranih lekara dozvoli ulazak u zemlju. Kongresmen Rob Simons kaže da su ti stranci potrebni Sjedinjenim Državama.

«Imamo ljude koji dolaze u Sjedinjene Države da obezbede medicinsku negu, a bog zna da nam je potrebna sva pomoć koju možemo da dobijemo», kaže kongresmen.

Nastavnici, među kojima je i Susan Vulfstal, kažu da strani studenti mogu da steknu dragoceno iskustvo i znanje studirajući u Sjedinjenim Državama i radeći u američkim bolnicama.

«Podjednako ste izloženi svemu i imate jednaku priliku da vidite šta vas interesuje i da vas nastavnici vide na delu», kaže ova profesorka.

Sonja Jusef, saradnica na Reumatološkom odeljenju Merilendskog univerziteta, kaže da bi strani studenti trebalo da se potrude da steknu neko šire iskustvo pre dolaska u Sjedinjene Države.

«Trebalo bi pronaći neki volonterski rad, što je u svakom slučaju dobro i što isto tako dobro izgleda u vašoj biografiji. To je važno, ali ipak ne u onoj meri u kojoj je to klinički rad», kaže ona.

Suzan Vulfstal dodaje da fakulteti cene i raznovrsnost koja odlikuje studente iz inostranstva.

«Kada imate diplomce iz inostranstva, oni donose, kao što bi to činio i neko iz neke druge institucije, različitu perspektivu, imaju drugačije interese koje unose u program.»

Stručnjaci i nastavnici se slažu da studenti medicine iz inostranstva i lekari, dobijaju mnogo toga u Sjedinjenim Državama. Rad u američkim bolnicama i studiranje na univerzitetima u Sjedinjenim Državama daje stranim studentima i lekarima priliku da koriste najnoviju tehnologiju i profesionalno se razvijaju.

XS
SM
MD
LG