Linkovi

Južna Koreja planira da ubija mačke i pse


U pokušaju da spreči širenje smrtonosnog H5N1 virusa ptičijeg gripa Južna Koreja planira da ubija mačke i pse, rekli su danas zvaničnici ministarstva zdravlja te zemlje.

Stručnjaci za zaštitu životinja, s druge strane, sugerišu da je to ekstremna mera, jer ne postoje naučni dokazi da mačke i psi mogu ljudima preneti smrtonosni virus. U mestu Iksanu, 250 kilometara južno od Seula, u kome se pojavio virus ptičijeg gripa, već je ubijeno oko 125.000 pilića. Ubijanje živine počelo je juče, dan pošto je potvrđeno
pojavljivanje virusa H5N1. Plan je da se do četvrtka u toj oblasti ubije ukupno 236.000 komada živine, kao i neodređeni broj drugih životinja, uključujući svinje, pse i mačke, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede. Oko šest miliona jaja takođe će biti uništeno.

Ubijanje mačaka i pasa u oblasti inficiranoj ptičijim gripom u Aziji nije uobičajeno. Indonezija je ranije ubijala svinje, ali većina zemlja se koncentriše na uništavanje živine.

Stručnjaci za zaštitu životinje, međutim, ne dele mišljenje korejskih zvaničnika.

"Ova odluka je veoma neobična i nije naučno utemeljena", rekao je za Peter Reder, stručnjak za zdravlje životnja iz organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu , koji je ove godine u časopisu "Nejčer" objavio istraživanje o mačkama i ptičijem gripu. On je dodao da apsolutno nema razloga da se veruje da mačke mogu biti prenosioci virusa.

Zbog pojave H5N1 virusa krajem 2003. godine skoro su uništene zalihe živine u Aziji, a do sada su od ove bolesti širom sveta umrlo 153 osobe. Ljudi za sada teško obolevaju od ove bolest i u većini slučajeva bolest su im prenele zaražene ptice. Međutim, stručnjaci strahuju da će virus H5N1 mutirati u formu koja se lako širi među ljudima, što bi omogućilo nastajanje pandemije u kojoj bi milioni mogli nastradati.

XS
SM
MD
LG