Linkovi

Premijer Ehud Olmert: Izrael spreman da evakuiše jevrejska naselja na Zapadnoj obali


Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da je spreman da evakuiše jevrejska naselja na palestinskim teritorijama i da oslobodi palestinske zatvorenike kako bi obezbedio trajni mir sa Palestincima. Izraelske snage su se juče povukle iz Pojasa Gaze, dok je većina palestinskih ekstremista pristala da obustavi raketne napade na gradove u južnom Izraelu, mada i dalje dolazi do sporadičnog nasilja. Govoreći na komemoraciji osnivaču izraelske države Daidu Ben-Gurionu, Ehud Olmert je rekao da će se, ukoliko Palestinci oslobode izraelskog vojnika kojeg drže i ukoliko bude formirana palestinska vlada nacionalnog jedinstva, odmah sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i sa njiim razmotriti niz pitanja, što bi moglo da dovede do formiranja palestinske države.

Olmert je naveo da je Izrael spreman da oslobodi palestinske zatvorenike, da evakuiše naselja na Zapadnoj obali i da izmeni granicu prema palestinskim teritorijama kako bi palestinska država mogla da bude uspostavljena sa jedinstvenom teritorijom. Olmert je rekao da će, ukoliko Palestinci preduzmu početne korake da ublaže nasilje, Izrael ukloniti blokade na putevima i kontrolnim punktovima na Zapadnoj obali. Palestinci i Izraelci su u subotu zaključili sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, u koji su izraelske trupe ponovo ušle krajem juna, nakon što su Palestinci oteli jednog izraelskog vojnika. Saeb Erekat, viši palestinski pregovarač na razgovorima sa izraelskim zvaničnicima, izjavio je da bi prekid vatre trebalo da se proširi i na Zapadnu obalu i da posluži kao osnova za šire razgovore koji bi mogli da dovedu do rešenja sukoba izmedju Izraela i Palestinaca.

«Glavna stvar ovde je da primirje koje smo zaključili u Gazi može da bude prošireno na Zapadnu obalu tokom naredna dva do tri dana i da bi to moglo da otvori nove političke horizonte. Nadamo se da će Izrael napustiti jednostrani pristup i da će se opredeliti za bilateralni pristup . Mi smo spremni da odmah pregovaramo sa njima oko krajnjeg ishoda i trajnog statusa.»

Izjava premijera Olmerta je deo užurbane političke aktivnosti tokom protekle nedelje, koja uključuje i, za sada, neuspešne razgovore palestinskih frakcija – Fataha i Hamasa o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, razgovore visokih egipatskih zvaničnika sa liderima Hamasa o razmeni zatvorenika izmedju Izraela i Palestinaca, kao i sporazum izmedju Izraela i Palestinaca o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG