Linkovi

Samit NATO-a: Da li Srbija može očekivati poziv u strukture alijanse?


Dok se lideri iz 26 zemalja članica NATO-a okupljaju u Rigi radi predstojećeg samita u čijem će fokusu biti vojna i politička transformacija alijanse, naša koleginica Ivana Kuhar razgovarala je sa dvoje eksperata i o tome da li Srbija može očekivati poziv u strukture alijanse.

Američki državni podserketar Nikolas Berns najavljuje šta će dominirati prvim samitom NATO-u u protekle dve godine.

”Za nas je pitanje broj jedan - Aftanistan.“

Snage NATO-a -- konkretnije 32 hiljade vojnika -- preuzele su u oktobru vodeću ulogu u pružanju pomoći afganistanskoj vladi da poboljša bezbednost u svojoj zemlji u kojoj je, samo tokom ove godine, poginulo preko 3700 ljudi. Bivši američki ambasador pri NATO-u Robert Hantet smatra da alijansa ne može sebi da dozvoli neuspeh u Afganistanu ali da uspeh ne zavisi samo od vojne kompetencije već i od kooridnacije cvilinih nastojanja i resursa. A na pitanje da li Srbija može da očekuje poziv u Partnerstvo za mir na samitu u Rigi, ambasador Hanter je rekao:

”Mislim da Srbiji u ovom trenutku neće biti ponudjeno članstvo u Partnerstvu za mir jer joj iznad glave i dalje visi pitanje ratnih zločinaca. Ali, cilj bi svakako trebalo da bude uvodjenje Srbije u Partnerstvo za mir i sličan angažman sa drugim zemljama bivše Jugoslavije i regiona. U doglednoj budućnosti očekuje se uključenje Makedonije, Albanije i Hrvatske u NATO.

Medjutim, politički analitičar i autor nove studije naslovljene ”Transformacija NATO-a“ Džulijen Smit smatra da će samit u Rigi biti prvi od 1999. u čijem kominikeu neće biti saopštenja o proširenju alijanse.

”Bilo je nada da će na samitu biti rečeno da se zemlje kao što su Gruzija i Ukrajina približavaju članstvu ili da će zemlje Jadranske povelje biti primljene. Sve to je zbog zamora u proširenju odloženo za 2008. ili 2009. godinu.

Ipak, Smitova očekuje da će vrata za nove članice ostati otvorena, a o nagadjanjima oko poziva Srbije u Partnerstvo za mir kaže:

”Vodi se vrlo kontroverzna debata unutar alijanse bazirana na večnom pitanju šta je bilo prvo -- kokoška ili jaje. Neki insistiraju da Srbija najpre mora da ostvari punu saradnju sa haškim Tribunalom i da onda bude nagradjena ubrzanim putem ka NATO-u. Drugi pak smatraju da Srbiji treba najpre ponuditi nešto konkretno da bi se ostvario taj progres, posebno sada kad status Kosova ulazi u završnu fazu. S tim u vezi u NATO-u ima dosta prepiranja ali ja sam sigurna da to pitanje neće biti razmotreno na samitu u Rigi, već ostavljeno za 2008. godinu.

Ono što će svakako biti razmotreno na samitu jeste predlog programa, koji će podneti Vašington, da NATO stremi globalnim partnerstiva sa drugim zemljama. Napomenimo i to da na samitu u Rigi po prvi put od 1999. Rusija neće biti zastupljena.

XS
SM
MD
LG