Linkovi

Bivši crtač uličnih grafita iskoristio svoj talenat i postao legitimni umetnik


Grafiti se definišu kao crtež na nekoj javnoj površini i još od drevnih Grka se smatraju oblikom umetničkog ispoljavanja. Kada se prave bez dozvole vlasnika, grafiti su oblik vandalizma i u većini zemalja su kažnjivi zakonom.

Umetnička karijera Sema Floresa je počela na ulicama San Franciska gde je bio učesnik ulične kulture voženja daske i crtanja grafita, kaže Bredli Stengl, koji u svojoj galerii prodaje Floresove radove.

«Semovi koreni u kulturi grafita su jedna od glavnih stvari i rekao bih da se oni vide u njegovim radovima. Takođe razmišljanje o događajima koji su usmerili njegovu umetnost i konstantno razmišljanje o sopstvenoj prošlosti, vidljivo je u svim radovima. Sklopljenje oči, velike šake, mnogo takvih stvari je naglašeno u njegovim radovima i svi oni imauju vrlo čvrstu vezu sa izvesnim događajima iz prošlosti», kaže Stengl, što potvrđuje i njegov kolega Džoš Lajner.

«Moj prvi utisak je da Sem pripada nekoj vrsti ulične umetnosti koja se spaja sa art nouveau. To je definitivno ulična umetnost spojena sa grafitima, ali i sa nekim zaista klasičnim uticajima. Na primer, vidite uticaj češkog umetnika Alfonsa Muhe, lepe žene, meka koloristička paleta, cveće, lepršave haljine, sve su to zaista mekane i lepe slike koje se svima dopadaju. Verovatno da se od svih umetnika koje izlažemo, njegove slike dopadaju najširem krugu ljudi», kaže Lajner.

Mnogi kritičari hvale Floresov način slikanja na geografskim kartama, ozalidskim kopijama i platnu, na kojima kombinuje urbani pejsaž sa prirodnim lepotama. Izložba radova Sema Floresa je ovih dana otvorena u Filadelfiji, ali ih je on već izlagao u brojnim galerijama u Sjedinjenim Državama, Evropi i na Dalekom istoku.

XS
SM
MD
LG