Linkovi

Propali pregovori Turske i Evropske unije o Kipru


Finska je danas saopštila da su i poslednjji pokušaji da da se izbegne zastoj u odnosima EU i Turske oko Kipra doživeli neuspeh.

U razgovoru sa novinarima, Erki Tuomioja, ministar inostranih poslova Finske, koja trenutno presdedava EU, rekao je da Unija i Turska nisu uspele da postignu sporazum upogledu zahteva Brisela da Ankara otvori svoje luke i aerodrome za kiparske brodove i avione. Šef finske diplomatije je to izjavio posle odvojenih razgovora sa kolegama iz Turske, Kipra i drugih članica EU. Odbijanje Turske da otvori svoje luke i aerdrome moglo bi da navede ministre zemalja EU da suspenduju pregovore o pridruživanju Turske na sastanku sledeće nedelje. Medjutim, Amanda Akdžakodža, ekspert u Centru za evropsku politiku u Briselu, smatra da ne iznenadjuje da su pregovori izmedju EU i Turske zastali.

“Nisam iznenadjena što pregovori nisu bili uspešni kao što su se neki možda nadali. Pošto pratim zbivanja na Kipru već deset godina znam da je vrlo teško postići napredak u bilo kom pogledu,” kaže ona.

Osim toga, Akdžakodža sumnja da će pregovori biti suspendovani na neodredjeno vreme i veruje da će oni samo biti usporeni. Zategnutost u pogledu Kipra je samo jedan od nekoliko problema u pogledu mogućeg prijema Turske u EU. Stanje ljudskih prava je drugi problem, a neke evropske vlade su veoma skeptične u pogledu same ideje da Turska postane članica EU. Ipak, Amanda Akdžakodža kaže da se samo nekoliko članica Unije protivi prijemu Turske, koji se realno može očekivati tek za 20 godina, što bi moglo da omogući evropskoj javnosti i vladama da izmene svoje mišljenje.

XS
SM
MD
LG