Linkovi

Američki sekretarijat za lekove ukinuo zabranu silikonskih implanta


Američki sekretarijat za hranu i lekove zabranio je većinu silikonskih uložaka 1992. zbog izveštaja da oštećeni implanti i tečni silikon mogu da dovedu do pojave raka bolesti imunog sistema i poremećaja vezivnog tkiva. FDA sada navodi da optužbe nisu potkrepljene novim naučnim dokazima.

Uvećanje dojki je jedna od najpopularnijih kozmetičkih operacija u mnogim zemljama. Jedan od proizvodjača Mentor navodi da više od milion žena u preko 50 zemalja ima ugradjene njihove proizvode. Američko udruženje plastičnih hirurga pozdravilo je odluku Sekretarijata za hranu i lekove. Portparolka Roksen Gaj.

«Slušali smo iscrpne studije. Čitali smo gomile papirologije, i vreme je za nauku da se vrati ovde gde su emocije bile žestoke u prošlosti».

Žene kao što je Denis Perdju koja je jednostavno želela da poveća svoje grudi, bila je ograničena na salinirane implante. Ona planira da ih zameni silikonskim implantima.

«Imala sam mogućnost da ih vidim i osetim i oni meni izgledaju mnogo prirodnije».

Kritičari te odluke kao što je Diana Zukerman opisuju je kao minus poen za Sekretarijat za hranu i lekove.

«To zaista kvari njihov imidž u odobravanju proizvoda koji nisu bezbedni za korišćenje na duže vremenske periode».

Sekretarijat za hranu i lekove zahteva od proizvodjača da sprovedu opsežnu studiju bezbednosti u kojoj će pratiti 40 hiljada žena tokom 10 godina. On takodje poziva žene koje dobiju implante da redovno idu na kontrolu kako bi bile sigurne da njihovi umeci nisu oštećeni.

XS
SM
MD
LG