Linkovi

Melanom uzročnik 80 odsto smrtnih slučajeva raka kože


Melanom je smrtonosni oblik raka kože. On se odnosi na samo 4 odsto ukupnog broja slučajeva raka kože. Medjutim, melanom je uzročnik skoro 80 odsto smrtnih slučajeva od raka kože, i to zato što može da se proširi putem krvi na druge organe sve do limfnih čvorova. Istraživači sa univerziteta u Misuriju razvili su tehniku pomoću koje može da se ustanovi skoro 10 ćelija raka u uzorku krvi i verovatno spasi više života. Naučnici kažu da su ultraljubičasti zraci najveći prirodni uzročnik raka kože. Kako je ozonski omotač oštećen, više ultrtaljubičastih zraka stiže na Zemljinu površinu i na vašu kožu. Sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti i prevenciju, melanom je jedan od najčešćih kancera kod mladjih odraslih, ali ga takodje može dobiti svako. Ukoliko se melanom ustanovi u ranoj fazi, on je izlečiv. Ali ukoliko se proširi na ostale delove tela, može da bude fatalan.

Na univerzitetu u Misuriju, istraživači mogu da ustanove melanom ćelije raka bukvalno slušajući njihov zvuk. Džon Viator je jedan od vodećih istraživača. On na uzorak krvi usmeri laserski zrak kako bi ćelije počele da vibriraju. Ćelije melanoma proizvode visokofrekventan zvuk koji može da se čuje pomoću specijalnog mikrofona. Doktor Viator analizira rezultate pomoću kompjutera. Ravna linija znači da nema ćelija melanoma.

»Ukoliko ima ćelija melanoma, one bi upile naše lasersko svetlo i stvorile da laser indukuje ultrazvuk, tu bi bio šiljak. Svaki šiljak koji vidimo mogao bi da nagovesti ćelije melanoma».

Prednost je u tome da ako se bilo koja ćelija raka nalazi u telu, lekari mogu odmah da počnu tretman. I pacijenti treba da sačekaju samo nekoliko minuta, a ne meseci da bi saznali da li je njihov tretman efikasan.

«To je veoma olakšavajuće za pacijente zato što ne treba da čekaju i pitaju se, da li sam zdrav ili da li još uvek imam rak»?

Uz pomoć ove procedure, istraživači mogu da ustanove 10 ćelija melanoma istovremeno. Njihov cilj je: biti u mogućnosti da se ustanovi jedna ćelija melanoma kako bi se jednog dana koristila oprema da se ustanove ostale vrste raka.

«Želeli bismo da ovu tehniku unapredimo u ono što ja nazivam šarene ćelije raka, rak dojke, rak debelog creva, rak prostate. Ako bi smo mogli da dodamo neku vrstu boje preko, recimo ofarbamo, fleke ili možda tanki absorbujući delovi koji bi se selektivno vezivali za te obojene ćelije, mi možemo da uradimo istu takvu tehniku, i sada možemo da pratimo ostale vrste kancera osim melanoma».

Testiranje nije skupo i moglo bi da se koristi za snimanje svih vrsta kancera u budućnosti. U medjuvremenu, istraživači sa univerziteta u Misuriju trude se da razviju laserski ultrazvuk da bi ispitali izrasline na koži za koje se sumnja da mogu biti melanom.

XS
SM
MD
LG