Linkovi

Da li je Bušova administracija kompromitovala građanske slobode?


To pitanje bilo je predmet debate na nedavnom skupu u Los Andjelesu na kojem su srednjoškolci učestvovali u raspravi o bezbednosti i slobodi.

Srednjoškolci su se okupili na ovom skupu da čuju Nadin Strosen, predsednicu uticajne nevladine organizacije - Američke unije za gradjanske slobode, koja predvodi u kritikovanju nekih odredaba takozvanog Patriotskog zakona. Kongres je doneo taj sveobuhvatni bezbednosni zakon 201. godine, dok mu je ove godine produžio važnost. Cilj zakona bio je da olakša razmenu informacija izmedju obaveštajnih i pravosudnih agencija. Izmedu ostalog, zakon dozvoljava praćenje telefonskih razgovora i komunikacija na internetu u okviru istraga o terorističkoj i obaveštajnoj ativnosti. Američki zvaničnici priznaju da se prisluškuju telefonski razgovori Amerikanaca ukoliko komuniciraju sa osobama osumnjičenim za veze sa terorističkim grupama poput al Kaide. Predsednik Buš tvrdi da Sekretarijat za pravosudje pažljivo nadzire ovaj program koji je potreban za zaštitu Amerikanaca. Medjutim, Nadin Strosen kaže da ovaj zakon ograničava fundamentalne slobode gradjana kao i prava Amerikanaca koji nisu pod sumnjom.

“Drugim rečima, to je najgora kombinacija. Svi mi smo manje slobodni, ali nismo bezbedniji.”

Itan Ludmir iz srednje škole “North Hollywood” uptiao je predsednicu Američke unije za gradjanske slobode kako bi teroristički napadi mogli da budu sprečeni bez efikasnog nadzora i zar odsustvo napada posle 2001. nije pokazalo da je vlada zaista uspela da učini Amerikance bezbednijim. U svom odgovoru, Nadin Strosen je rekla da američki ustav garantuje osnovna prava bez obzira na bezbednosne uslove, dodavši da se to pitanje ne može posmatrati u okviru podele na liberalna i konzervativna gledišta pošto mnogi konzervativci dele njene zabrinutosti.

“Moj posao je da se zalažem za gradjanske slobode i znam da po mnogim pitanjima, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti, podrška gradjanskim slobodama prevazilazi stranačke i ideološke podele. Mnogim konzervativcima je veoma stalo da ogranične ovlašćenja vlade.”

Strosen je naišla na podršku Oriane Mekgi, učenice u Srednjoj školi Hamilton, u Los Andjelesu.

“Bilo je veoma informativno. Sažem se sa mnogim njenim idejama i idejama Unije. Mislim da je ovo bilo od pomoći učenicima, naročito onima koji ove godine uče istoriju SAD.”

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci podeljeni oko toga da li Patriotski zakon i druge vladine mere idu predaleko ili postižu pravu ravnotežu u nastojanju da im pruže zaštitu. U avgustu federalni sudija je presudio u korist tužbe Američke unije za gradjanske slobode, koja smatra da program Bušove administracije o prisluškivanju razgovora Amerikanaca sa osumnjičenim teroristima u drugim zemljama, bez prethodnih sudskih naloga, predstavlja kršenje prava američkih gradjana. Sekretarijat za pravosudje je uložio žalbu na tu odluku.


XS
SM
MD
LG