Linkovi

Kina planira da uloži stotine milijardi dolara u infrastrukturu


Kina planira da uloži stotine milijardi dolara u infrastrukturu, da bi se smanjilo zagušenje saobraćaja i druge posledice višegodišnjeg eksplozivnog ekonomskog širenja.

Kineski plan za modernizaciju infrastrukture je jedan od najambicioznijih u modernoj istoriji. Vlada je saopštila da planira da tokom narednih trideset godina potroši 440 milijardi dolara na projektovanje i građenje hiljada kilometara autoputeva i elezničkih pruga. Nadležni kažu da je to potrebno da bi infrastruktura u zemlji održala korak sa brzim ekonomskim rastom. Godišnji bruto nacionalni proizvod u Kini, tokom protekle decenije, bio je 9 do 10 odsto, tako da je logistika postala važnija, ali i teža. Broj vlasnika automobila, na primer, povećava se neverovatnom brzinom, ali i zagušenja puteva na kojima nikada nije bio predviđen toliki saobraćaj. Pored toga, razvoj se širi duž bogate istočne obale, dok se pokrajine u unutrašnjosti zemlje i dalje bore da održe osnovne saobraćajne mreže. Nacionalna Komisija za razvoj i reformu je saopštila da je planirano širenje mreže železničkih pruga najveće u kineskoj istoriji i da će se ukupna mreža povećati za 20 odsto. Izvršni direktor američke kompanije «Sinotek», Robert Votson, koji savetuje Kinesku vladu o razvoju infrastrukture, kaže da je stopa kineskog ekonomskog rasta nezapamćena, što znači da su neophodna i određena prilagođavanja.

«Jasno je da se Kina bori da održi korak sa potrebnim širenjem infrastrukture i da će ova vrsta investicija biti važna još najmanje jednu deceniju, ako se nastavi potražnja za putničkim i teretnim vozovima.»

Zbog uskih grla u transportnoj mreži proteklih godina, pored rudnika stoje gomile uglja, a smanjen rad elektrana usled nedostatka uglja dovodi do isključenja električne energije. Kina planira da uloži u železničku mrežu 190 milijardi dolara. Tim planom se do 2010. predviđa izgradnja 90 hiljada kilometara pruga i brzih vozova koji mogu da razviju brzinu od 200 kilometara na sat. Vlada takođe planira da do 2030. udvostruči mrežu puteva, ulažući u to 250 milijardi dolara. Votson kaže da se i strane i kineske kompanije često žale na sadašnju infrastrukturu.

«Dovoženje robe u Kinu je mnogo teže nego odvoženje iz Kine. U meri u kojoj Kina bude nastavila da se integriše u svetsku ekonomiju, nedvosmisleno će se povećavati količina robe koja ulazi u zemlju, tako da će ta vrsta logističkih poboljšanja morati da se obavi.»

Votson opominje da novac koji se sliva u transportnu mrežu neće mnogo doprineti smanjenju zakrčenja saobraćaja u gradovima. Na ulice u Pekingu svake nedelje izađe hiljadu novih automobila. Votson kaže da će grad, ako vlast ne uvede neke mere za smanjenje broja automobila, uskoro biti totalno zakrčen.

XS
SM
MD
LG