Linkovi

Jordanski kralj Abdulah upozorava da Bliskom istoku u 2007. godini prete tri rata


Domaćin predstojećeg sastanka američkog predsednika Buša sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, jordanski kralj Abdulah, najavio je da će od dvojice lidera, kada u sredu dođu u Aman, zatražiti snažniji angažman kako bi se sprečilo dalje širenje nasilja na Bliskom istoku.

Jordanski kralj Abdulah upozorava da je situacija na Bliskom istoku u kritičnoj fazi i da je nasilje u Iraku samo deo problema:

"Problemi sa kojima se suočavamo su ozbiljni izgledi čak tri rata u regionu – na palestinskim teritorijama, u Libanu i u Iraku."

Kralj Abdulah kaže da bi pomenute tri lokacije, ako se ništa ne preduzme, naredne godine mogle da budu ratna žarišta iz kojih bi se nasilje moglo proširiti.

"Stoga, vreme je za snažnu međunarodnu akciju kako bi se u 2007. godini sprečila mnogo ozbiljnija kriza koja se nazire na Bliskom istoku"

Govoreći u programu TV mreže ABC, “This Week”, jordanski kralj je rekao da, i pored toga što su Amerikanci fokusirani na Irak, u regionu preovladava mišljenje da mira neće da bude nigde na Bliskom istoku, sve dok se ne pronađe modus za suživot Izraelaca i Palestinianaca.

"Emotivni uticaj israelsko-palestinskog problema na terenu može se manifestovati u nestabilnost i frustracije širom regiona, a posebno u arapskim državama. Za mene, to je prioritet."

Jordanski monarh biće u sredu domaćin sastanka predsednika Buša sa iračkim premijerom Malikijem. On kaže da predsedniku SAD želi da ukaže na potrebu rešavanja izraelsko-palestininskog konflikta, dok će sa premijerom Malikijem razmotriti kako da se talas nasilja u Iraku zaustavi. Kralj Abdulah se nada da će Maliki u Aman doneti plan za ujedinjenje suprotstavljenih iračkih frakcija. Po njegovim rečima, nešto se mora učiniti da se spriječi haos u Iraku. Uoči odlaska u Aman, predsjednik Buš je istovremeno i pod pritiskom kongresnih Demokrata, koji će kontrolu zakonodavne vlasti preuzeti od Januara. Senator Ričard Durbin iz Ilinoja najavljuje pretrese o politici Bušove administracije, ali kaže da Demokrate neće ishitreno djelovati.

"Ne mislim da ćete videti bilo kakvu naglu akciju koja ne bi uzela u obzir krhku ravnotežu na Bliskom istoku, o kojoj govori kralj Abdulah. Ipak, postoji jaka želja Amerikanaca da nešto promene i Demokrate žele da, u saradnji sa administracijom, do tih promena dovedu što pre"

Predsednik Buš će u Aman doći nakon posete Estoniji i Letoniji, gde će učestvovati na samitu NATO-a.

XS
SM
MD
LG