Linkovi

Južna Koreja pokušava da zaustavi širenje ptičijeg gripa


Zvaničnici u Južnoj Koreji nastoje da zaustave širenje pričijeg gripa, izazvanog patogenim virusom H5N1. Počela je eliminacija više od 200 hiljada ptica, a oblast oko žarišta pod karantinom je od subote.

Južna Koreja je pojačala karantin u oblasti oko Iksana, 230 kilometara južno od Seula, gdje je otkriveno novo žarište ptičijeg gripa. Radnici zdravstvenih službi počeli su da, u krugu od 500 metara od žarišta, elimišu svu preostalu živinu - oko 236 hiljada ptica… U subotu je zvanično potvrđeno da je, u toj regiji, više od 6 hiljada ptica uginulo od posljednica zaraze patogenim virusom H5N1.

Šef južnokorejske veterinarske službe, zadužene za suzbijanje i prevenciju ptičijeg gripa, Kim Čang-Seob, kaže da je oblast u prečniku od 20 kilometara od žarišta pod karantinom i da se primjenjuju vrlo restriktivne mjere.

Kim ističe da zvanični Seul ne primjenjuje nikakvu novu politiku, jer je vlada već bila pripravna na pojavu ptičijeg gripa u ovo doba godine. “Fokusiraćemo se na zaustavljanje širenja zaraze i ispitivanje potencijalno novih žarišta”, kaže Kim.

Ovo je prvi put da se ptičiji grip u Južnoj Koreji pojavio od 2003. godine, kada je inficirano najmanje 9 ljudi.

Prema podacima SZO, najmanje 258 osoba u 10 država inficirano je virusom ptičijeg gripa, od njegove pojave prije tri godine. Umrlo je 153 ljudi. Stručnjaci SZO navode da je su skoro sve žrtve zaražene u direktnom kontaktu sa živinom.

Međutim, i dalje se strahuje da bi virus H5N1 mogao da mutira i počne da se prenosi među ljudima. Šef južnokorejske veterinarske službe zadužene za suzbijanje i prevenciju ptičijeg gripa, još kaže da će njegovom timu biti potrebno neko vrijeme da utvrdi izvor zaraze.

“Mogući izvori su”, kaže doktor Kim, “ptice selice, turisti, ali - potencijalno – i šverc živine i proizvoda iz inostranstva”.

Od manje opasnog oblika ptičijeg gripa, protekle sedmice je umrlo još 200 ptica u Pjongteku, udaljenom 70-tak kilometara južno od Seula. Stručnjaci, međutim, kažu da je rizik po ljude u toj oblasti izuzetno mali i pozivaju stanovnike da ne paniče. U tim pozivima naglašava se činjenica da čak i zaražene ptice nisu opasne u ishrani, pod uslovom da se potpuno skuvaju.

XS
SM
MD
LG