Linkovi

Hiljade demonstranata protestovalo zbog dolaska Pape u Tursku


Demonstranti poručuju da je Papa u Turskoj “persona non grata”, sve dok se adekvatno ne izvini za negativne komentare o muslimanima, koje je izrekao pre dva meseca.

Bile su ovo najveće demonstracije protiv Pape u Turskoj. Benedikt XVI u utorak bi u Ankari trebalo da počne svoju četvorodnevnu posetu, ali su mu mnogi sa današnjeg protesta poručivali da nije dobrodošao.

Dvadesetdvogodišnji Mudžahid Zafer kaže da Papa nije poželjan u Turskoj, jer je uvredio proroka Muhameda. Po njegovim rečima, Papa je svojim nepoštovanjem Muhameda uvredio turski narod.

Pre dva meseca, širom muslimanskog sveta izbile su demonstracije pošto je Benedikt XVI, citirao vizantijskog cara iz 14. vijeka, koji je tvrdio da su neka od učenja proroka Muhameda “zla” i “nehumana”.

Demonstracije je organizovala pro-islamistička partija “Sadat” ili u prevodu – “Blagostanje”. Mere bezbednosti u Istambulu bile su pojačane. Helikopter je nadletao masu, a na trgu su bila raspoređana borna kola i 4 hiljade policajaca. Portparol partije koja je okupila demonstrante, Mustafa Kaja, rekao je da Turska slovi za dobrog domaćina, ali da je ono što je Papa učinio neprihvatljivo i da od njega očekuje formalno izvinjenje.

"Protivimo se njegovoj poseti, jer se najpre mora izviniti. Mora se izviniti, jer u svetu živi dve milijarde muslimana. Ako želite dobre međuverske odnose, onda mora da postoji međuversko poštovanje."

Papa je ranije objavio da "duboko žali" zbog reakcije na njegove komentare koji ne odražavaju njegove stavove. Na demonstracijama, žene su bile pokrivene, a jedan broj mladih nosio je trake oko glave na kojima je pisalo: “Papa, ne dolazi”. I na posterima koje su nosili demonstranti, Benediktu XVI se preporučivalo da ostane kod kuće.

XS
SM
MD
LG