Linkovi

Danas vam predstavljamo akcioni triler «Deja Vu»


Dobitnik Oskara Denzel Vašington tumači ulogu agenta federalne službe koji putuje kroz vreme kako bi sprečio teroristički napad, u novom akcionom trileru poznatog reditelja Tonija Skota i još poznatijeg producenta Džerija Brukhajmera.

Misteriozni osećaj da ste nešto već doživeli ranije, poznat kao «Deja Vu» - postaje mnogo više od samog osećaja za dugogodišnjeg agenta anti-terorističke federalne službe Daga Karlina. Kada u terorističkom napadu, u vaduh odleti trajekt prepun putnika na reci Misisipi u Nju Orleansu, Karlin, koji je stručnjak za eksploziv, otkriva da eksplozija možda ima veze sa ubistvom mlade žene po imenu Kler. Ukoliko bi mogao da vidi šta je prethodilo njenoj smrti, Karlin bi možda mogao da uhvati bombaša, a jedan strogo povernjiv projekat Vlade omogućava mu upravo to.

Zahvaljujući tom uređaju moguće je pratiti događaje do četiri dana pre sadašnjeg trenutka, a Karlin je šokiran kada sazna da ono što posmatra na monitorima nije samo arhiva prošlih događaja, već da posmatra ono što se zaista dešava i ukoliko preko tog uređaja uspe da se vrati četiri dana unazad, možda bi mogao da promeni ono što se dogodilo – spreči ubistvo i teroristički napad. Denzel Vašington igra Daga Karlina i priznaje da mu ideja filma nije bila baš najjasnija, sve dok mu reditelj Skot i producent Brukhajmer nisu objasnili kako će to ići u samoj priči.

«Toni i Džeri su morali malo da me ubeđuju da će ovo sve ići kako treba. Kada sm prvi put pročitao originalni scenario, pomislio sam 'Ne znam baš'».

Međutim, kako kaže, pomogao mu je razgovor sa fizičarom teoretičarem, u kome je saznao da se deo tehnologije prikazane u filmu već koristi za nadgledanje.

«Mnogo toga što vidite u filmu već je moguće. Ne znam za više uglova i sve to, ali sa programom Google Earth imate mogućnost da nekom zavirujete u kuću. Postoji tehnologija pomoću koje možemo da gledamo kroz nečiju kuću. U ovom trenutku to koriste u Bagdadu, gde osobu vidite kao toplotni otisak. Gde to ide, ili dokle je već došlo, ne znam zaista, ali prikupljanjem DNK i genetskih informacija, danas možete da identifikujete jednu osobu i sa sigurnošću kažete da je to baš ona, a ne neka druga. Znači sa visine od 30 kilometara možete da gledate u nečiju kuću, vidite nečiji otisak i znate da je to ta osoba».

Pola Paton pojavljuje se u ulozi Kler, koja ne shvata da joj je život u opasnosti kada se pojavi čovek koji tvrdi da je došao iz budućnosti:

«Kler nije ubeđena u to sve do samog kraja filma, da budem iskrena. Mislim da ona zna da postoji neka vrsta već viđenog i da oseća povezanost sa Denzelovim likom, Dagom. Kada od nje zatraži da veruje u nešto što ne može da dokaže, ona to čini samo zbog poverenja koje ima u njega. Mislim da do samog kraja ona ne veruje u ono što se dogodilo, to je više poverenje u njega.

Ono što ih zbližava je samouki bombaš koga igra Džejms Kavizel (James Caviezel), poznat po ulozi Isusa u kontroverznom filmu Mela Gibsona "Stradanje Isusovo".

"DEJA VU" živopisno opisuje uticaj terorističkog napada na društvo, ali reditelj Toni Skot insistira da je njegova namera bila da zabavi, a ne da uplaši publiku.

«To je svet koji povezujemo sa današnjicom i sve to vidimo na vestima svakodnevno, tako damislimd a su ljudi malo čvršći. Sede u bioskopu, reč je o fikciji i mislim da će lakše da ga prihvate, jer znaju da je u pitanju film».

U filmu "DEJA VU" pojavljuje se i Val Kilmer, kao FBI agent koji upoznaje Karlina sa tajnim projektom, dok Adam Goldberg igra naučnika koji je stvorio tehnologiju putovanja kroz vreme. Film je sniman na lokacijama u Nju Orleansu, takod a se mogu videti i delovi koji su najgore prošli tokom prošlogodišnjeg uragana Katrina.


XS
SM
MD
LG