Linkovi

Egipat pokušava da ugovori izraelsko-palestinsku razmenu zarobljenika


Haled Mašal, vođa vladajuće palestinske islamske organizacije Hamas, sa egipatskim posrednicima u Kairu razmatra mogućnost razmene zarobljenika sa Izraelom. Mašal traži oslobađanje 1400 zatvorenih Palestinaca, u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita, 19-ogodišnjeg narednika koga su pripadnici Hamasa oteli pre pet meseci u jednoj vojnoj bazi na granici Pojasa Gaze.

Mašal okrivljuje Izrael za neuspeh višemesečnih zatvorenih pregovoa, ali – prema izveštajima arapskih medija – sada Egipat pokušava da nagovori Mašala da ublaži svoje zahteve. Egipatski tim, pod vođstvom šefa obaveštajne službe Omara Sulejmana, treba narednih dana da doputuje u Izrael. Portparol Izraelske vlade, Mark Regev, kaže da Izrael ne pristaje na «terorističko ucenjivanje».

«U vezi sa ovim slučajem, sasvim je jasno šta treba da se uradi. Podsećam vas da Izrael nije jedini koji kaže da naš oteti vojnik nedvosmisleno i bezuslovno mora da se oslobodi. To je isto tako i odluka Ujedinjenih nacija.»

Umereni palestinski predsednik Mahmud Abas, iz suparničke partije Fatah, takođe vrši pritisak na Hamas da oslobodi izraelskog vojnika. Ta otmica je pokrenula krvavu, petomesečnu izraelsku ofanzivu u Gazi i Abas i ostali palestinski umerenjaci smatraju da se kriza previše otegla, kako kaže palestinski analitičar Basam Ejd.

«Mislim da bi Abas trebalo da prekine tu vrstu katastrofe i što pre oslobodi Gilama Šalita.»

Međutim Hamas, koji se zalaže za uništenje Izraela, vlada i odlučuje. Prema tome, izraelski zvaničnici ne vide veliki prostor za manevrisanje. Izrael strahuje da bi popuštanje ojačalo Hamas i podstaklo nove otmice.

XS
SM
MD
LG