Linkovi

Tuci rolna -- slatka i posle sto godina


Za generacije Amerikanaca čokoladna karamela poznata pod imenom ”tuci rolna“ budi uspomene na detinjstvo, a sladila je i gorak život američkih vojnika tokom davnog prvog svetskog rata... Tuci rolna?

I posle više od sto godina na tržištu slatkiša, tuci rolna je medju najpopularnijim karamalama u Americi, a može se reći i da je sastavni deo američke kulture od vremena kada je poslastičar Leo Hiršfild davne 1896. došao iz Evrope u Ameriku i sobom doneo recept. Nadimak Hiršfildove čerke Klare je bio Tuci rolna, što objašnjava naziv karamele. Mada je nastala u skromnoj poslastičarnici u Njujorku, karamela tuci rolna je vremenom postala ”diva“ i glavni proizvod giganta ”Tuci industriz inkorporejtad“ sa sedištem u Čikagu. Elen Gordon, predsednik te kompanije, pokazala nam je kakao se pravi tuci rolna.

”Tuci rolna je nastala pre 110 godina, a recept je i danas isti. Ali, drugačije se proizvodi: ranije je radjena ručno, a danas je rezultat automatske proizvodnje.

Gordonova odaje recept: šećer, kukuruzni sirup, kakao, mleko i specijalni začini. Sve to se kuva na vrlo visokoj temperaturu u ogromnim loncima. Rastopljena masa se ohladi i oblikuje u ogromne štangle koje se rastežu i zatim seku. Tako nastaje tuci rolna.

Elen Gordon, ”Tuci industriz inkorporejtad“: Tuci rolna je već tako dugo sastavni deo onoga što bismo nazvali ”tipično američko.“ Mnogi Amerikanci, kad borave van zemlje, traže da im se pošalju ti slatkiši koji su nostalgični podsetnik na dom.

Pošto se teško kvari i sporo topi, a ima visoku kaloričnu vrednost, ova karamela je bila sastavni deo obaveznih porcija koje su dobijali američki vojnici u drugom svetskom ratu i u korejskom ratu. Veterani korejskog rata i dan danas se sećaju slatkiša koji im je dizao moral u teškim danima.

Bob Vješen, veteran: “Sve je bilo smrznuto: sva hrana, sve što je bilo u kantini. Naši su nam iz aviona bacali pakete u kojima su bile tuci rolne. Džepovi su nam bili puni njih; one su nam pomogle da preživimo.”

Te slatkiše neki veterani sigurno neće nikada zaboraviti...

Tom Diler, veteran: “Ah, da! Tuci rolne, imam ih i sad u džepu.”


XS
SM
MD
LG