Linkovi

Mohamed Junus postao neka vrsta medjunarodne zvezde


Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, Mohamed Junus iz Bangladeša, smatra da se veliki deo socijalnih problema u svetu može pripisati siromaštvu. Junus, koji je osnovao sistem za odobravanje mikro-kredita u cilju iskorenjivanju siromaštva širom sveta, boravio je ranije ove nedelje u Vašingtonu, gde je izložio svoje poglede o načinima za poboljšanje socijalnih i ekonomskih uslova siromašnih.

Mohamed Junus je postao neka vrsta medjunarodne zvezde. Junusa svugde dočekuju sa cvećem i aplauzima zahvaljujući tome što je izneo jednostavnu, ali revolucionarnu ideju - da se siromašnima odobre pozajmice male svote novca koja bi im omogućila da se izdržavaju. Govoreći u Vašingtonu, 65-ogodišnji ekonomista je rekao da se nada da će njegova Nobelova nagrada doprineti unapredjenju debate o samodovoljnosti i miru i vezi izmedju siromaštva i očajanja.

«Borba protiv terorizma ne može da se vodi samo puškama. To nije rešenje. Terorizam možete da suzbijete za neko vreme, dok ponovo ne digne glavu sa još više žestine. Nagrada koja mi je dodeljena ukazuje da pitanju siromaštva treba pokloniti dosta pažnje. Jer, u protivnom, ono može da postane plodno tle za sve moguće vrste pretnji miru u svetu.»

«Gramin» banka u Bangladešu, koju je Junus osnovao, odobrila je zajmove za preko sedam miliona siromašnih preduzimača, od kojih su 90 odsto žene. Zajmovi, koji u proseku iznose 130 dolara, koriste se za različite svrhe - od nabavke mobilnih telefona u udaljenim selima do kupovine krava ili kokoši. Junusova filozofija je da je siromaštvo neprirodno.

«Siromaštvo je veštačka tvorevina sistema. Ono nije sastavni deo nečije ličnosti ili sistema, Prema tome mi treba da preispitamo sistem i da unesemo korekcije i niko neće ostati siromašan. To je vrlo jednostavna logika,» kaže Junus.

Kada korisnici otplate svoje zajmove, taj novac se koristi za odobravanje novih zajmova. Junus kaže da je stopa otplaćivanja zajmova u njegovoj banci 90 odsto, pošto su korisnici njenih zajmova na neki način i vlasnici banke. Taj koncept je postao toliko popularan da se u proseku dva nova ogranka «Gramin» banke otvaraju svakog dana. Junus takodje planira da iskoristi deo Nobelove nagrade, od milion 400 hiljada dolara, za izgradnju bolnice za očne bolesti u Bangladešu.

XS
SM
MD
LG