Linkovi

Građani Crne Gore po vize i dalje moraju u Beograd


Osim ruskih, kineskih, bugarskih, slovenačkih i rumunskih viza, u Podgorici je moguće dobiti i šengen vizu u konzulatima Italije i Grčke, ali uz obavezan ulazak prvo u te države. “Ukoliko se to ne ispoštuje, kod nas više nikada ne možete dobiti vizu”, upozorili su u konzulatu Grčke u Podgorici.

Novi britanski ambasador u Crnoj Gori Džon Dajson najavio je pošto je stupio na dužnost, da će se po britanske vize i dalje ići u Srbiju. On je objasnio da se ovakva odluka tiče "biometrijskog sistema koji se uvodi za vize". U američkoj ambasadi u Podgorici mogu se na prijavnici dobiti formulari za aplikaciju i interenet-adresa beogradske ambasade. Uz simboličnu uplatu, može se dobiti pin-kod i zakazati razgovor u Beogradu.

Za francusku vizu u Podgorici se zakazuje razgovor u Beogradu, i to oko 20 dana unaprijed, a viza se dobija istoga dana. Za njemačku vizu aplikacija se može predati podgoričkom konzulatu, dok se u mađarskom konzulatu u Crnoj Gori dobija samo telefonski broj beogradske ambasade. Vize za Sloveniju dobijaju se u podgoričkoj ambasadi, gdje je moguće aplicirati i za austrijsku vizu. Crnogorskim državljanima nisu potrebene vize za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju.

Kineska i bugarska viza koje se dobijaju u Podgorici su besplatne, za razliku od rumunskih i ruskih, dok su cijene ostalih viza po koje se ide u Beograd od 30 do 85 EUR, koliko košta američka. Dragan Sekulović, šef konzularnog sektora u crnogorskom MIP, rekao je da je uvođenje biometrije, uzimanje otisaka prstiju, i fotometrije, neophodnih za izdavanje viza u diplomatskim predstavništvima prilično komplikovana i skupa procedura.Da li će se i kada ambasade u Podgorici odlučiti na to, u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova ne znaju odgovor.

XS
SM
MD
LG