Linkovi

21 osoba izgubila život u napadu na dve šiitske kuće u pokrajini Dijala severno od Bagdada


21 osoba izgubila je život u napadu na dve šiitske kuće u pokrajini Dijala severno od Bagdada, saopštila je iračka policija. Glavni izaslanik UN u Iraku, Ašraf Kazi, upozorio je da bi medjusobni napadi irakih sunita i šiita mogli da se pretvore u gradjanski rat, i pozvao je na održavanje razgovora izmedju iračkih etničkih grupa i predstavnika susednih država. U Bagdadu se, za to vreme, nastavljaju sahrane više od 200 žrtava bombaških napada u šiitskoj četvrti Sadr Siti. Napadi su izvršeni u četvrtak a dan asnije su pripadnici šiitske milicije ubili 30 sunita iz odmazde. Od ostalih vesti izdvajamo da su koalicione snage uništile pobunjeničku fabriku ekpsloziva u raciji u kojoj su ubijena najmanje 22 pobunjenika i jedan civil.

Američki potpredsednik Dik Čejni doputovao je u Saudijsku Arabiju na razgovore čija je centralna tema – kako zaustaviti sektaško nasilje u Iraku. Očekuje se da će Čejni pozvati saudijske zvaničnike da iskoriste svoj uticaj na iračke sunite i pomognu u stabilizovanju situacije u Iraku. Američki zvaničnici ističu da je saudijska vlada snažan partner SAD u regionu. Na dnevnom redu razgovora potpredsednika Čejnija sa kraljem Abdulahom takodje su izraelsko-palestinski konflikt i situacija u Libanu. Predsednik Bš će u sredu u Jordanu započeti razgovore o iračkoj bezbednosti sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Izraelski vojnici ubili su dvojicu Palestinaca u pojasu Gaze, saopštili su lokalni lekari. Vojska se sukobila sa ekstremistima istočno od grada Beit Lahija, a zvaničnici izraelske armije kažu da su vojnici pucali na grupu muškaraca koja se prošle noći približavala prelazu Karni izmedju Gaze i Izraela. Još nije jasno da li su ljudi bili naoružani. Izrael je ofanzivu u pojasu Gaze, podsećamo, započeo u junu, kada su palestinski ekstremisti zarobili jednog izraelskog vojnika. U medjuvremenu, lider palestiske islamističke grupe Hamas, Haled Mešal je u Egiptu upozorio da se sprema novi ustanak protiv Izraela ako u roku od šest meseci ne bude postignut dogovor o uspostavljanju palestinske države na osnovu granica pre rata 1967. Mešal je istakao da bi zapadne zemlje trebalo da pomognu u tim pregovorima, i dodao da se Palestinci i arapske države slažu o granicama buduće palestinske države koja treba da obuhvati zapadnu obalu i pojas Gaze. Izrael odbacuje predlog da mirovni sporazum bude baziran na predratnim granicama.

Visoki zvaničnici britanske vlade i bezbednosnih službi, članovi elitnog odbora za vanredne situacije - «Kobra» - sastali su se u Londonu da bi ispitali ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka koji je otrovan radioaktivnim materijalom. Britanske vlasti saopštile su da je 43-godišnji nekadašnji agent KGB-a ubijen teškom dozom retke radioaktivne supstance Polonium 210, a policija nastoji da rekonstruiše dogadjaje 1. novembra, kada se veruje da je Litvinjenko otrovan. Aleksandar Litvinjenko je prd smrt optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo, što Moskva poriče. Britanska vlada je i formalno zatražila od Rusije sve informacije koje mogu da pomognu istrazi Litvinjenkovog ubistva. Agent koji je pre šest godina pobegao iz Rusije postao je britanski državljanin prošlog meseca.


XS
SM
MD
LG